Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (6)

21 september 2024

De 200e geboortedag van Louis Braille (1809-1852) was in de gehele wereld een aanleiding om hem en zijn uitvinding van het brailleschrift in het zonnetje te zetten en bijzondere aandacht te besteden aan het leesschrift voor blinden. Het was in 2009 ook 180 jaar geleden dat het brailleschrift voor het eerst de erkende toepassing kreeg en al zeer snel een wereldtaal werd voor blinden. Deze feiten waren voor TNT Post aanleiding om eens flink uit te pakken op het gebied van de filatelie.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (6)

Louis Braille werd geboren op 4 januari 1809 in het Franse plaatsje Couvray.

Verzamelaars van postzegels werden daarom verrast op een fraai velletje met twaalf verschillende braillepostzegels. Twaalf frankeergeldige Braillepostzegels van elk 44 eurocent in een groot formaat velletje, bevatten elk drie Nederlandse woordjes van vijf, vier of drie letters, waarvan er telkens twee nauwelijks voor ziende personen zichtbaar zijn. Willen ziende personen toch woordjes lezen dan moet de postzegel of het velletje tegen het licht gehouden worden.

Daarmee zijn de ontbrekende letters in de woordjes op de voorzijde zichtbaar en kunnen de woordjes als bravo, kus, extra en hulde volledig gelezen worden. Voor blinde personen met kennis en ervaring van het brailleschrift zijn de woordjes direct tastbaar te lezen door de reliëfdruk. Voor de geïnteresseerde lezers en verzamelaars van postzegels in het uitgebreide maar zeer boeiende, leerzame en fascinerende themagebied Zien, Waarnemen en Oogheelkunde heeft de ontwerper van de braillepostzegels op de rand van het blokje bij het ons bekende alfabet ook de braillecodering afgedrukt.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (6) - 4

Zo hebben ziende, slechtziende en blinde personen een fascinerend filatelistisch hoogstandje voor de collectie in handen. De ontwerper en de opdrachtgever hebben uitstekend werk verricht. Zij zorgen ervoor dat ziende en blinde personen tot elkaar kunnen komen door dit veelvoudig filatelistisch ontwerp, dat de titel “Lees mee” kreeg. Ook andere postbedrijven gaven braillepostzegels uit. Louis Braille werd geboren op 4 januari 1809 in het Franse plaatsje Couvray, in de omgeving van Parijs.

Toen Louis drie jaar was, verwondde hij zichzelf met een scherp voorwerp aan één van zijn ogen tijdens het spelen in de zadelmakerij van zijn vader Simon-René Braille. Door de slechte hygiëne en onvoldoende medische kennis leidde de verzorging van de wond tot een ontsteking aan het beschadigde oog, die na een korte periode ook nog het andere gezonde oog aantastte. De nog erg jonge Louis werd door beide ontstekingen totaal blind. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen