Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (8)

23 september 2024

Louis Braille was ook een man van vele talenten. Naast een uitstekende leerling, blonk hij vooral muzikaal uit. Hij bespeelde diverse orgels van kerken in Parijs. Hij werd leraar op zijn instituut en gaf les in algebra, grammatica, muziek en aardrijkskunde. In 1828 bedacht hij een systeem om het muziekschrift om te zetten naar een puntensysteem en in 1834 mocht hij zijn “puntenschrift” tonen tijdens een industrietentoonstelling in Parijs. Louis Braille stierf op 6 januari 1852 op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose en werd begraven op het kleine kerkhof in zijn geboorteplaats Coupvray.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (8)

Louis Braille stierf op 43-jarige leeftijd aan de gevolgen van tuberculose.

Zijn grafsteen is nog altijd terug te vinden en zijn geboortehuis is nu een museum geworden. Twee jaar na zijn dood werd het brailleschrift officieel erkend door het instituut als volwaardige lees- en schrijftaal voor blinden. In 1873 werd het leesboek “De geschiedenis van Frankrijk” in brailleschrift gedrukt. In 1952 werd zijn stoffelijk overschot opgegraven en overgebracht naar het Panthéon in Parijs. Het beroemde schrift van Louis Braille is sinds de uitvinding niet veranderd en wordt nog steeds door blinden over de hele wereld gebruikt om zelfstandig te kunnen lezen en schrijven. (Wordt vervolgd).

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (8) - 4


Gerelateerde artikelen