Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (9) en (10)

23 september 2024

Tijdens een kort verblijf in Parijs is een bezoek gebracht aan het Panthéon, het meesterwerk van architect Soufflot. Hij ontving in 1755 een opdracht voor het ontwerp en de bouw van een basiliek, die moest kunnen wedijveren met de Sint-Pieterskerk in Rome. Zijn medewerker Rondeler heeft in 1790 het bouwwerk voltooid. In 1791 werd het Pathéon al omgevormd in een nationale eregalerij.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (9) en (10)

De bijzetting was ter gelegenheid van zijn 100e overlijdensdag.

In de 19e eeuw krijgt het heiligdom zijn christelijke status tijdelijk terug, voordat het zijn burgerlijke bestemming krijgt in 1885. Van de voor de staat belangrijke dienaren wordt de as in de crypte bijgezet. In de kelders van het Pathéon zijn er sindsdien beroemde Fransen geëerd. De Franse natuurkundige Léon Foucault (1819-1868) installeerde in 1851 de naar hem vernoemde slinger, die het draaien van de aarde bewijst.

Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (9) en (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (9) en (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Louis Braille (9) en (10) - 4

Na een korte verwijdering is deze slinger van Foucault inmiddels een grote trekpleister. In het bijzondere gebouw is in 1952 de as van Louis Braille in de crypte bijgezet. De bijzetting was ter gelegenheid van zijn 100e overlijdensdag. In 2009 werd zijn 200e geboortedag gevierd met veel aandacht en extra activiteiten. In het Panthéon is er daarom ook aandacht voor dit bijzondere feit door informatieborden en een borstbeeld van Louis Braille bij zijn laatste rustplaats.

In het Panthéon rustten de “grote mannen” in de immense crypte, waaronder architect Soufflot zelf. Het begrip “grote mannen” moet men overigens niet letterlijk nemen aangezien er ook een “grote vrouw” in het Panthéon is opgenomen, namelijk de natuurkundige Marie Curie. Zij is tot nu toe de enige vrouw die deze eer kreeg op grond van haar werk. De enige andere vrouw die in het Panthéon werd bijgezet was Sophie Berthelot, echtgenote van scheikundige en politicus Marcellin Berthelot. Panthéon, Place du Panthéon in Paris. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen