Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (21)

26 januari 2025

Dit principe maakt tevens deel uit van de zogenoemde Gestaltwetten. Meerdere kunstenaars maken in hun ontwerpen gebruik van dit opmerkelijke principe om bij toeschouwers bepaalde stemmingen en indrukken te veroorzaken. Ook wetenschappers hebben hun best gedaan om op basis van de resultaten van onderzoek op het gebied van zien, waarnemen en herkennen om figuren te ontwerpen die veelal een dubbele betekenis hebben of anders driedimensionaal gezien kunnen worden.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (21)

Onmogelijke figuren & geometrische vlakverdelingen

De mathematische vlakverdelingen van M.C. Escher staan natuurlijk centraal in het uitgevoerde onderzoek door de auteur van dit waardevolle boekje voor psychologen en kunstliefhebbers. In zijn vlakverdelingen speelde Escher met een vlakke gelijkmatigheid, die werd ingevuld met onregelmatige begrensde figuren. Om de verrassende beeldeffecten te realiseren ontwikkelde hij een geometrisch kunstige methode voor het invullen van de vlakken.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (21) - 2 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (21) - 3 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (21) - 4

De methode van regelmatige vlakverdelingen zijn zichtbaar in een groot aantal grafische werken van Escher. In de wiskunde spreekt men ook over tegelpatronen of een patroon van parketdelen. En natuurlijk is het bekend dat Escher zich heeft laten inspireren door wonderlijke tegelpatronen in het beroemde Alhambra in Spanje. Hij is zeker één van de eerste kunstenaars die patronen van herhaalde basisfiguren, die zonder enige overlapping of tussenliggende lege vlakjes, heeft bedacht en heeft uitgewerkt in prachtige speelse afbeeldingen op basis van geometrische patronen.


Gerelateerde artikelen