Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (22)

28 januari 2025

De Belgische kunstschilder Jos de Mey (1928-2007) was mede geïnspireerd door het werk van Escher. De vlakverdelingen van Escher voldoen aan dit principe en vormen zelfs stuk voor stuk magische patronen. Naar deze unieke uitwerkingen op basis van het verschijnsel van symmetrie in de wiskunde kan men telkens blijven kijken. Om regelmatigheid in het patroon te behouden moeten afzonderlijke figuren wel in verschillende richtingen worden geroteerd.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (22)

Onmogelijke figuren & geometrische vlakverdelingen

De auteur geeft in het boekje enkele voorbeelden van zijn vlakverdelingen en bespreekt de opbouw ervan. Aan de hand van Eschers symmetrietekening 45 bespreekt zij hoe het effect figuur-achtergrond in de prent zichtbaar is. Bij deze tekening is eenvoudig te herkennen dat beide motieven engel en duivel exact in elkaar versmelten tot één gemeenschappelijke vlakverdeling. De engel is wit en de duivel is zwart. Volgens het principe van de Gestalttheorie nemen wij heldere vormen als figuren waar en donkere delen als achtergrond waar.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (22) - 2 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (22) - 3 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (22) - 4

Herkennen we na enige momenten beide figuren, dan wordt het heel lastig om zich op één figuur te concentreren en treedt er het bekende kiepeffect van het beeld op. Duidelijk wordt het optreden van een kiepeffect ook bij het kijken naar de beroemde prent “Lucht en Water” uit 1938. De houtsnede bevat aan de bovenzijde vogels en aan de onderzijde vissen. In het middengedeelte is er de visuele keuze tussen vogel en vis. Een waardevol resultaat van een studie. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-638-76297-7, “Figur - Grund - Trennung in Maurits C. Eschers Werken”, Tina Kerza, GRIN Verlag, BoD, 2004, 12 pagina’s.


Gerelateerde artikelen