Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (5)

28 februari 2021

Door het ontbreken van een hoeveelheid aan zegels met en over M.C. Escher is de collectie aangevuld met de Escherachtige ontwerpen op postzegels en andere filatelistische uitgaven. Door deze keuze kan het thema “M.C. Escher” naar behoefte ‘smal’ of ‘breed’ worden opgezet. In het algemeen heeft de thematische verzamelaar ook interesse in het gekozen thema of onderwerp en zorgt er daarom voor om ook te beschikken over publicaties waarin veel wordt verteld over het specifieke onderwerp.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (5)

Maurits Cornelis Escher op postzegels

In het geval van Escher is het zeker interessant om ook op zoek te gaan naar actuele en toekomstige exposities. Om lezers daarin te inspireren bespreken wij meerdere reeds plaatsgevonden exposities. De aangegeven expositie in Schotland toonde een indrukwekkende selectie van het werk van de kunstenaar met een verbazingwekkende vindingrijkheid en originaliteit, een one-man kunstbeweging die een groot aantal bekende en populair geworden beelden in de moderne kunst heeft voorgebracht en nagelaten.

Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Maurits Cornelis Escher (5) - 4
Met onmogelijke figuren en geometrische vlakverdelingen.

Escher realiseerde fascinerende en vaak onmogelijke werelden, zoals trappen zonder een herkenbaar begin of einde in zijn werk “Klimmen en Dalen” (1960), een onmogelijke bouwconstructie in een bergachtig landschap in het werk “Belvedère” (1958) en scènes waar zowel twee- als driedimensionale vlakken naadloos geheel in elkaar overgaan in het werk “Reptielen” (1943).

In het kunstwerk “Waterval” speelt Escher werkelijk met ons voorstellingsvermogen en zet ons volledig op het verkeerde been door te laten zien dat een waterval werkelijk altijd maar blijft functioneren. Het direct herkenbare werk van Escher wordt in de kunstwereld en door bezoekers van exposities vaak vergeleken met werk van René Magritte (1898-1967) en Salvador Dalí (1904-1989), iconen uit de wereld van de surrealistische kunst. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen