Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (12)

20 september 2024

Max Karl Ernst Ludwig Planck (1858-1947) was een belangrijke Duitse natuurkundige op het gebied van de theoretische natuurkunde. Hij geldt in het algemeen als grondlegger van de kwantumfysica. In 1918 ontving Max Planck voor zijn ontdekking van de naar hem vernoemde constante van Planck en de ontwikkeling van de kwantumtheorie de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (12)

Pioniers van de SI-eenheden

In 2017 werd herdacht dat Max Planck 70 jaar geleden overleed in Göttingen. Na zijn voorbereidende school-opleidingen in Kiel en München ging hij in 1874 studeren aan de Universiteit van München. Hij studeerde ook in Berlijn en volgde colleges bij onderzoekers Gustav Robert Kirchhoff en Hermann von Helmholtz. Hij promoveerde in 1879 met een proefschrift over de tweede wet van de thermodynamica. Al snel werd hij benoemd als professor in de theoretische natuurkunde in Berlijn. Zijn persoonlijke leven was echter doordrenkt met tragedie.

Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Meterconventie - SI-stelsel (12) - 4

In 1902 ontving de Nederlandse wis- en natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) samen met zijn wetenschappelijke collega Pieter Zeeman de Nobelprijs voor Natuurkunde. Voor hun baanbrekende resultaten van onderzoek naar de invloed van magnetisme op stralingsfenomenen en naar de samenhang tussen optische en elektromagnetische verschijnselen. Beiden zijn afgebeeld op een postzegel uit Zweden.

De derde persoon is de wetenschapper Hermann Emil Fischer, die in 1902 ook werd onderscheiden met een Nobelprijs voor Scheikunde. In het algemeen wordt aangenomen dat Lorentz de basis legde voor de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein. Naar hem zijn vernoemd de lorentzkracht op een stroom voerende geleider in een magnetisch veld en het begrip lorentztransformatie. In 1875 verklaarde hij de kleurschifting van het natuurlijke licht. Door zijn kennis en ervaring ontving hij veel prijzen en onderscheidingen. Internationaal aanzien en bekendheid kreeg hij door zijn elektronentheorie en lorentztransformaties en hij onderhield contacten met de beroemde geleerde Albert Einstein. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen