Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (30)

10 februari 2025

In 1673 begon daarmee een correspondentie die 50 jaar zou duren. Dankzij de waardevolle inhoud van deze correspondentie kon de aanvankelijk betitelde amateurgeleerde uitgroeien tot een gewaardeerde wetenschapper met een grote bijdrage aan de ontwikkelingen in de microbiologie en technische innovaties van de microscoop. De publicatie bespreekt het wetenschappelijk denken en de aard van de communicatie in Leeuwenhoeks tijd, geeft het beeld van microscopie in de 17e eeuw, de prepareertechnieken in de periode van Van Leeuwenhoek en enkele overgebleven microscoopjes uit de grote hoeveelheid van door hem gemaakte microscopen.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (30)

Van Leeuwenhoek heeft de lensjes voor zijn microscopen zelf heeft geslepen.

De publicatie eindigt met een compact overzicht van de microscoop ten tijde van Van Leeuwenhoek en uitgebreide beschrijvingen van de geëxposeerde voorwerpen. Het Museum Boerhaave is inmiddels herbenoemd in Rijksmuseum Boerhaave, dat momenteel vier originele Van Leeuwenhoek microscopen in haar verzameling heeft opgenomen.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (30) - 2 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (30) - 3 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (30) - 4

Onlangs hebben onderzoekers van de TU Delft en Rijksmuseum Boerhaave een eeuwenoud raadsel rond microscopen van Antoni van Leeuwenhoek opgelost. Zij hebben namelijk vastgesteld dat hij de lensjes voor zijn microscopen zelf heeft geslepen. Een mooi informatief boekje dat elke lezer zou moet inspireren om het museum te bezoeken en de microscopen te bekijken.

ISBN 90-6292-063-2, “Antoni van Leeuwenhoek”, S.B. Engelsman, Museum Boerhaave, 1982, 76 pagina’s, mededeling 214.


Gerelateerde artikelen