Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (6)

31 augustus 2024

Door een interdisciplinaire samenwerking van meerdere faculteiten van de Universiteit Regensburg, op het gebied van beeld en media, staat sinds 2008 het hoofdthema “Zien, waarnemen en begrijpen” centraal in gezamenlijk georganiseerde lezingen en studiedagen met wetenschappelijke bijdragen. Aan de inhoud van deze lezingen nemen inmiddels 38 professoren deel met hun specifieke vaktechnische bijdragen. Daarmee verspreiden zij kennis en inspiratie uit beeldwetenschappelijke zwaartepunten van de Universiteit Regensburg.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (6)

Perceptie, Visuele en Optische Waarnemingen en Beeldwetenschap.

Het brede karakter en toepassingsgebied van visuele waarneming staan er absoluut borg voor dat er interessante en hoog informatieve voordrachten beschikbaar zijn. Het studie- en referentieboek "Bilder sehen" bevat een groot aantal bijdragen, die voor het grootste deel afkomstig zijn van de interdisciplinaire bijeenkomst “Bilder sehen” aan de genoemde universiteit.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (6) - 4

Het doel is om universitaire en wetenschappelijke interesse te creëren bij collega wetenschappers, docenten, studenten, onderzoekers, deskundigen in bijbehorende vakgebieden en bij andere belangstellende personen. Ondanks de eenvoudig klinkende titel van het studieboek krijgen de lezers een schat aan wetenschappelijke en universitaire bijdragen van zwaartepunten en specifieke onderwerpen uit vakgebieden als Perceptie, Visuele en Optische Waarnemingen en Beeldwetenschap.

Zowel elementaire aspecten als complexiteit in de visuele perceptie- en waarnemingsprocessen, bewustzijn en psychologische, fysiologische en filosofische aspecten bij zien en waarnemen worden uitgebreid behandeld. Daarbij is er tevens aandacht voor de historische ontwikkelingen in de beeldcultuur en visuele perceptie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen