Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (7)

1 september 2024

Ondanks ontwikkelingen in de cognitieve en neurowetenschap staan nog meerdere vragen klaar om beantwoord te worden. Er is nog steeds onderzoek gaande naar de verwerking van waargenomen visuele beeldinformaties in onze hersenen en de opslag ervan. Deze aspecten maken het vakgebied zo aantrekkelijk, interessant en uitdagend. De lezers krijgen uit meerdere disciplines een wetenschappelijke benadering van onderzoek en experimenten uit de beeldcultuur.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (7)

Bilder sehen. Perspektiven der Bildwissenschaft

Het boek bevat zestien afzonderlijke bijdragen, geschreven door toonaangevende wetenschappers en zijn alle rijk voorzien van illustraties. Er zijn bijdragen over het waarnemen van kunst en kijken naar kunst, observatie- en herkenningsprocessen in de kunst, het denken in beelden, ontwikkeling van het populaire onderzoek naar het ontstaan en het functioneren van een beeldcultuur en het verrassingseffect van de microscoop en de nieuw ontdekte beelden.

Het is de komst van de telescoop en microscoop, die de wereld van het zien en waarnemen sterk in beweging heeft gebracht. Geheel nieuwe beelden en patronen werden aan reeds bestaande boeken en documenten toegevoegd. In het hoofdstuk Microscopische verbeeldingen geeft de auteur een prachtig beeld van de komst en ontwikkelingen van genoemde optische instrumenten. Aan de orde komt vervolgens het onderwerp “Interpicturale dialogen in de Amerikaanse schilderkunst en fotografie” en het ontstaan van een iconische fotografie en beeldcultuur.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (7) - 4

Natuurlijk bevat het boek artikelen uit het vakgebied van de cognitieve wetenschappen, over het iconische begrip “Meer als duizend woorden”, een benadering van de filologie van Wittgenstein en een uitgebreid literatuuroverzicht. Het boek sluit af met de biografieën van de auteurs. Het geheel is een waardevolle publicatie geworden met perspetieven voor waarnemingen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7954-2242-4, “Bilder sehen. Perspektiven der Bildwissenschaft”, Christian Wolff, e.a., Verlag Schnell & Steiner, 2013, 343 pagina’s.