Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (9)

3 september 2024

Aan de hand van auteur Marian Fournier verscheen bij Museum Boerhaave (inmiddels genoemd Rijksmuseum Boerhaave) een prachtig samengesteld en uitgevoerd document over de vroege microscoop uit een periode van 1675 tot 1835. De inhoud kwam tot stand door een brede studie naar de oorsprong, de productie en het gebruik van de microscoop. Het informatieve boek over deze prachtige optische instrumenten is het derde deel in de serie beschrijvingen over vele en zeer uitgebreide verzamelingen van het Rijksmuseum Boerhaave Leiden.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (9)

Speciale aandacht is er voor Nederlandse instrumentmakers.

Op de voorzijde van het gebonden boek prijkt een afbeelding van één van de eerste microscopen van wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek. Boeiend zijn de uitstekende opnamen van de onderdelen en de compleet gebouwde constructies van vele unieke en zeer goed bewaard gebleven microscopen. Bij alle besproken exemplaren, waarvan de meeste apparaten behoren tot de eigen collectie van het museum, heeft de auteur de onderdelen en het geheel van de optische apparaten in de collectie uitgebreid beschreven.

Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Microscoop & Microscopie (9) - 4

In het algemeen geldt het aantal lenzen en de plaats ervan in de optische buis van de microscoop als maat voor de periode en de ontwikkeling van de optische kwaliteiten. Speciale aandacht is er voor Nederlandse instrumentmakers, die hebben bijgedragen aan de verdere ontwikkelingen van microscopen. De lezer krijgt een uitstekend beeld van de boeiende ontwikkelingen in de bouw van de vroege microscopen en maakt tevens kennis met een fors deel van de microscopen in de collectie van het Rijksmuseum Boerhaave. (Wordt vervolgd).

ISBN 90 6292 143 4, “Early microscopes”, Marian Fournier, Rijksmuseum Boerhaave Leiden, 2003, 235 pagina’s.


Gerelateerde artikelen