Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (2)

24 oktober 2021

Na het voortijdig beëindigen van zijn opleiding ving hij aan met werkzaamheden in bedrijven in Duitsland en Frankrijk en kwam door zijn opvallende kennis over elektriciteit en moderne toepassingen in contact met personen van de Edison-organisatie in Parijs. Tesla had direct interesse in het aanbod en emigreerde in 1884 naar de USA en trad in dienst bij Edison, maar die relatie was van korte duur en eindigde al in 1885.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (2)

Zijn relatie met Edison was van korte duur en eindigde al in 1885.

In dat jaar richtte hij met twee investeerders, waaronder de eigenaar van een elektrotechnisch bedrijf, de Amerikaan George Westinghouse, een nieuw elektrotechnisch bedrijf met de firmanaam Tesla Electric Light & Manufacturing Company op. Nikola Tesla bezat in 26 landen meer dan 280 patenten, waarvan er alleen al 112 patenten in de USA. Een deel ervan verkocht hij aan zijn nieuwe partner.

Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Nikola Tesla (2) - 4

De inkomsten daaruit kon hij goed gebruiken voor zijn excentrieke levensstijl en forse uitgaven. Westinghouse kon zijn wisselstroomsystemen verder ontwikkelen om daarmee de hevige concurrentiestrijd met Edison te winnen en de monopolie van Edison te breken. Daarna volgden de ene na de andere uitvinding en kwamen nieuwe ondernemingen en samenwerkingen tot stand en werd Tesla wereldberoemd. In 1891 werd Nikola Tesla naar wens tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerd. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen