Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (31)

22 juni 2024

De kunst van Maurits C. Escher staat hoog aangeschreven bij de kunstliefhebbers en zeker ook bij wiskundigen over de gehele wereld. Regelmatig vinden er groots opgezette, kleinere en combinatie exposities plaats met kunstwerken, voorwerpen en objecten van de beroemdste Nederlandse kunstenaar en graficus Maurits C. Escher (1898-1972). Een expositie met werk van Escher vond in ons land plaats in onder andere Paleis Soestdijk met een beperkt overzicht uit zijn oeuvre.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (31)

Zijn voorkeur voor schetsen en tekenen liet hij al merken tijdens zijn middelbare schooltijd.

Deze expositie leverde wel een compacte catalogus op met afbeeldingen van werken uit zijn Italiaanse en Baarnse perioden. In het museum “Escher in Het Paleis” in Den Haag zijn werken van M.C. Escher permanent aanwezig en geëxposeerd. In het kader van het evenement Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 waren er veel activiteiten georganiseerd om Leeuwarden en Friesland meer bekend te maken in Nederland en aan de rest van de wereld.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (31) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (31) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (31) - 4

Voor het Fries Museum een aanleiding om extra aandacht te vragen voor één van de beroemdste inwoners van de stad Leeuwarden in de waardevolle en fascinerende expositie “Escher op reis”. Maurits Cornelis Escher is geboren in de oorspronkelijke locatie Stadspaleis van Leeuwarden, waarin momenteel het Keramiekmuseum Princessehof is gevestigd. Door het type werk van zijn vader volgt in 1903 een verhuizing naar Arnhem.

Zijn voorkeur voor schetsen en tekenen liet hij al merken tijdens zijn middelbare schooltijd. Zijn ouders gaven de voorkeur aan het volgen van een opleiding architectuur, maar Maurits wilde liever kunstenaar worden. Maurits is de jongste van de vijf zoons in het gezin. Op zijn vijftiende reist hij met zijn ouders voor het eerst naar het buitenland en legt met zijn fotocamera de ervaringen vast. Hij schetste al in 1917 de spoorbrug over de Rijn bij Oosterbeek en werkt de schets uit tot een ets. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen