Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (34)

25 juni 2024

In meerdere musea en in educatieve opstellingen in vele wetenschapscentra over de hele wereld staat een merkwaardige, stevige en betreedbare gebouwde ruimte met scheve vloeren, wanden, ramen en deuren telkens in ruime belangstelling bij bezoekers. Er wordt op een bijzondere wijze gespeeld met het perspectief en verdwijnpunten. Deze typisch uitziende ruimtelijk gebouwde opstelling wordt in het algemeen de “Kamer van Ames” genoemd.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (34)

De optische illusie van de Kamer van Ames functioneert verbluffend perfect.

Veelal maakt deze visuele attractie deel uit van een evenement of een expositie rondom de verschijnselen “Zien & Waarnemen” en “Optische Illusies”. De Amerikaanse wetenschapper Adelbert Ames II (1880-1955) was een meester in het ontwerpen van driedimensionale optische illusies. Naar hem is de volledig vervormd geconstrueerde kamer vernoemd, die echter bij een visuele waarneming vanuit een bepaald punt heel normaal verschijnt. Mensen of objecten, die zich in deze kamer bewegen, veranderen op een verbazingwekkende wijze in grootte.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (34) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (34) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (34) - 4

De optische illusie van de Kamer van Ames functioneert verbluffend perfect, omdat wij waarnemen op basis van onze ervaring uit het verleden. Die ervaring zegt ons dat ruimten, ramen en deuren rechthoekig zijn en dat plafonds en vloeren horizontaal zijn. Met deze wetenschap en opgedane ervaringen kijken wij naar een wonder in onze visuele waarneming, de Kamer van Ames. Je gelooft je eigen ogen niet, dat mensen binnen enige seconden in grootte veranderen. (Wordt vervolgd).