Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (57)

29 juli 2024

Artikel 106 beschrijft de stereoscopische rotatie in anaglyfenplaatjes. Om volledig de resultaten van de onderzoeken waar te nemen is het advies om de betreffende informatie op de site te raadplegen. Het gebruik van een 3D-anaglyfenbril is dan noodzakelijk. Proefjes met stereoscopische structuren om zelf uit te voeren worden voorgesteld in het artikel over het ervaren van visuele effecten met gebruik van ruitjespapier of met andere grafische rasterpatronen.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (57)

The Oxford Compendium of Visual Illusions

Proefpersonen ervaren gerelateerde visuele effecten en nabeeldeffecten. Alle giganten uit de wetenschap van de 19e eeuw, zoals Helmholtz, Purkinje, Fechner, Brewster, Aubert en Exner onderzochten ook deze fenomenen. De auteur geeft aan dat meerdere personen de geschetste visuele effecten en fenomenen niet of nauwelijks zullen waarnemen. In sectie negen staat het verschijnsel van visuele adaptie centraal met het fenomeen van een merkwaardige verandering van het portret van Albert Einstein in het portret van Marilyn Monroe.

De test kan ook op de site tot resultaten leiden. Daarna is er een beschrijving van een sporadisch gepubliceerde illusie: “de gekleurde duif-illusie”. Als basis is er sprake van een klas-siek nabeeldeffect. Het onderzoek naar deze illusie heeft wel interessante feiten opgeleverd. Artikel 110 bespreekt het verschijnsel van bewuste beeldvervaging, in de praktische oogheelkunde ook een vorm van de oogaandoening astigmatisme.

De samenstellende auteurs Shapiro en Todorović sluiten af met secties 10 en 11, waarin de volgende onderwerpen aan de orde komen: “Hybride beeldillusie” met het unieke voorbeeld van het Einstein - Monroe hybride plaatje en andere voorbeelden, “Contrast asynchronie” met een uitleg over het visuele spel tussen helderheden en contrasten, “Verborgen afbeeldingen” met een uitleg van Nicholas J. Wade. In het betreffende artikel van Wade zijn vele voorbeelden gegeven.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (57) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (57) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (57) - 4

De sectie over zintuiglijke waarneming bespreekt de 3dimensionale kubus van Necker en het McGurk-effect over synchroniciteit tussen spraak en mondbewegingen. Het boek sluit af met een trefwoordenregister en is van waarde voor de personen werkzaam op alle niveaus van wetenschap, onderzoek, techniek, studie, toepassingen en belangstelling voor de visuele en optische illusies. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-0-19-979460-7, “The Oxford Compendium of Visual Illusions”, Arthur G. Shapiro en Dejan Todorović, Oxford University Press, 2017, 807 pagina’s.