Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (60)

1 augustus 2024

In het kader van de viering van 150 jaar BASF bood het internationaal werkende bedrijf in haar cultuurhuis op de vestiging Schwarzheide ruimte aan voor deze overzichtstentoonstelling met 100 werken uit collecties van privéverzamelaars en de familie De Mey. Voor de jeugd was er een speciale ruimte ingericht om uitgebreid te kunnen kennismaken met het fenomeen van optische illusie en andere fenomenale visuele verschijnselen. Jeugdigen werden aan het werk gezet om zelf te experimenteren met onmogelijke figuren, illusies en anamorfosen. Bij de omvangrijke expositie hoort een prachtige catalogus met reproducties van de getoonde kunstwerken.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (60)

“Jos de Mey. Aussichtsreich”, Anne Bachmann, BASF Schwarzheide.

ISBN 978-3-942694-17-9, “Jos de Mey. Aussichtsreich”, Anne Bachmann, BASF Schwarzheide, 2015, 120 pagina’s. Kulturhaus der BASF Schwarzheide, Schipkauer Straße 1, D-01987 Schwarzheide, www.basf-schwarzheide.de/kultur.

Het jaar 2018 sloot af met twee exposities met werken van kunstschilder Jos de Mey (1928-2007). In de periode van oktober tot in december 2018 vond de expositie onder de titel “Optische Effecten” plaats in de Koppelkerk Bredevoort en onder de titel “Optische Illusionen” in het Kunsthaus Bochelt. De kunst van Jos de Mey werd in beide exposities getoond in een groepsexpositie met kunstwerken van andere kunstenaars. In Bochelt was het geheel onder andere aangevuld met werken van Dirk Huizer en Fons de Vogelaere.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (60) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (60) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (60) - 4

Door de voor ons succesvol verlopen exposities wordt er achter de schermen gewerkt aan het organiseren van nieuwe exposities in binnen- en buitenland. Bezoekers waren enthousiast en waardeerden de werken de ongelooflijke precisie waarmee de illusionistische kunstenaar Jos de Mey alledaagse objecten en oude Vlaamse landschappen in onmogelijke bouwconstructies zo weet te plaatsen dat er een magisch spel ontstaat tussen schijn en werkelijkheid. Voor belangstellende musea zijn er mogelijkheden tot samenwerking om een expositie te organiseren.

Ook willen wij nog aandacht vragen voor het prachtig vormgegeven kunstboek Jos de Mey met ruim 220 afbeeldingen van zijn kunstwerken, interessante en inhoudelijke artikelen en een uitstekende beschrijving over het verschijnsel optische illusies. Alle beschrijvingen over zijn werk en leven staan in het Duits, Nederlands, Engels en Japans. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-934268-73-9, “Jos de Mey: Illusionistische Malerei”, Horst Hollstein, Edition Virgines, 2010, 304 pagina’s. Het boek is te bestellen in de OF-webshop.


Gerelateerde artikelen