Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (12)

10 augustus 2023

Het gebruik van moderne VR-apparatuur voor geneeskundig onderzoek is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. VR-kijkers zijn er in vele vormen en uitvoeringen, zijn voortdurend zichtbaar in gebruik op beurzen, evenementen en congressen. Ook op het gebied van instructie en opleiding speelt VR een interessante rol. Ook de wereld van sciencefiction heeft er een nieuw spelletje bij.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (12)

Pioniers in de radioactiviteit

De zorg voor een optimale gezondheid heeft er een probleem bij omdat meerdere gebruikers zich geen zorgen maken over de invloed van VR-apparatuur op onze neurologische stabiliteit bij langdurig gebruik ervan. VR is nog maar enkele tientallen jaren geleden ontwikkeld, maar is nu al overal bekend en in gebruik.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (12) - 4

Postzegelverzamelaars werden op aangename wijze verrast door een mooi “commercieel” voorbeeld van een “VR”-toepassing, afgebeeld op een postzegelblokje dat door of namens de posterijen van Djibouti in het jaar 2017 werd uitgegeven. Het blokje is ontworpen ter gelegenheid van de herdenking van de 150e geboortedag van de Pools/Franse wetenschapster Marie Curie.

Opvallend is de constructie op het hoofd van een militair die ogenschijnlijk kijkend door de bijzondere constructie naar een oorlogsslachtoffer en dat onder deskundig toezicht van vrijwilligster Marie Curie. Ter accentuering van deze opvallende en merkwaardige “head-mounted display” op het postzegelblok is deze verrassende constructie extra gedetailleerd afgebeeld. Marie Curie ontving in 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde en in 1911 ontving zij de Nobelprijs voor de Scheikunde. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen