Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (14)

11 augustus 2023

Onderzoeker Pierre Curie (1859-1906) is in Parijs geboren. Marie Sklodowska is geboren in 1867 in Warschau als het vijfde en jongste kind van een onderwijzersechtpaar. In het jaar 1882 werd Pierre aangesteld als amanuensis aan de Parijse Hogeschool voor industriële natuur- en scheikunde.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (14)

Pioniers in de radioactiviteit

Als wiskundige formuleerde hij in 1894 zijn algemene symmetrieprincipe in de vorm van een aantal stellingen. Inmiddels deed hij onderzoek naar magnetisme en werkte aan een proefschrift om op 6 maart 1895 te promoveren. Tijdens de verdediging zat de jonge Poolse vrouw Marie Sklodowska met meer dan bijzondere aandacht te luisteren.

Marie Curie-Sklodowska (1867-1934) is een ijverige studente geweest met een zeer sterk karakter. Dankzij Gabriel Lippmann startte zij met onderzoek naar magnetisme en werd voorgesteld aan Pierre. Dat werd al snel echte liefde en het huwelijk vond in het jaar 1895 plaats. Hun dochter Irène werd geboren in 1897. Pierre en Marie raakten sterk geïntrigeerd door de merkwaardige straling die een jaar daarvoor beschreven werd door Henri Becquerel.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (14) - 4

Als moeder en wetenschapper werpt Marie Curie zich volledig op haar studie naar straling van materialen en samen ontdekken zij twee nieuwe elementen, radium en polonium. De auteur beschrijft die eerste jaren in de samenwerking tussen Pierre en Marie op een zeer interessante wijze. Zij nemen op een actieve wijze deel aan een omwenteling in de natuurkunde in het begin van de 20e eeuw.

De wonderlijke gedeelde resultaten uit hun onderzoeken hebben ook andere onderzoekers geïnspireerd. Pionier Ernest Rutherford onderzocht radioactiviteit van thorium en beschreef zijn waarnemingen vanuit een hoge deskundigheid. Het jaar 1903 is een heel bijzonder jaar voor Pierre en Marie Curie. Zij ontvangen medailles en hoge onderscheidingen. Maar de meest eervolle prijs komt in dat jaar uit Zweden. Tezamen met Henri Becquerel ontvangen Pierre en Marie Curie namelijk de Nobelprijs voor de Natuurkunde. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen