Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (5)

6 augustus 2023

De eerste ceremoniële prijsuitreiking vond plaats in het jaar 1901 in Stockholm. Voor de allereerste toekenningen kwamen in aanmerking Jacobus H. van ’t Hoff voor de Scheikunde, Wilhelm Conrad Röntgen voor de Natuurkunde en Emil A. von Behring voor de Geneeskunde. Marie Curie werd in 1903 ook al onderscheiden met een Nobelprijs en wel die voor de Natuurkunde.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (5)

Pioniers in de radioactiviteit

Zij ontving de hoge onderscheiding tegelijkertijd met Pierre Curie en Antoine Henri Becquerel. Voor postzegelverzamelaars is het thema Nobelprijs een geweldig inspirerend verzamelgebied. Vele postadministraties lieten zegels ontwerpen met afbeeldingen of foto’s van de onderscheiden personen. Op de zegels is soms een voorwerp, object of een verwijzing naar het specifieke onderwerp afgebeeld.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (5) - 4

Daarmee krijgt de filatelistische uitgave een extra waardevolle uitstraling en betekenis en worden verzamelaars meestal geprikkeld om meer te willen weten over de betreffende persoon en de bijbehorende uitvinding, ontdekking of beschrijving. In enkele gevallen wordt de verzamelaar compleet misleid door een slordigheid van de ontwerper en van de opdrachtgever. Voor meerdere verzamelaars aanleiding om erin te duiken. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen