Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (8)

7 augustus 2023

De uitvinding van de algemeen bekende batterij door Alessandro Volta gaf ook aan de experimenten van Antoine-César een bijzondere dimensie. Hij ontwikkelt zelfs een eigen batterij en zijn elektrochemie is inmiddels erkend. Hij verovert een positie in de Academie van Wetenschappen. Zijn zoon Alexandre-Edmond (1820-1891) is inmiddels geboren en stapt in de sporen van zijn vader.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (8)

Pioniers in de radioactiviteit

Antoine is iemand die geen heimwee heeft naar het verleden en was een optimist met een visie voor de toekomst. Zijn zoon Edmond ontwikkelt zich tevens als wetenschapper, ging werken in het museum van zijn vader en publiceerde al op zeer jonge leeftijd bij de Academie van Wetenschappen. Edmond is strijdlustig en heeft een geschil met Michael Faraday.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (8) - 4

De auteur geeft een prachtig verslag daarover en beschrijft de geweldige ondersteuning die Edmond van zijn vader ontvangt. Op het gebied van het licht en in het bijzonder de luminescentie, hebben de Becquerels veel onderzocht en gepubliceerd. Die publicaties hebben veel andere wetenschappers kunnen inspireren voor meer gerichte onderzoeken naar deze bijzondere eigenschap van vaste stoffen, vloeistoffen of gassen. Edmond bedenkt en construeert een instrument waarmee verschillende fosforescerende stoffen methodisch kunnen worden bestudeerd: de fosforoscoop. Met behulp van dit instrument stelt Edmond een lijst op van stoffen die fosforesceren onder invloed van zonlicht. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen