Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (9)

8 augustus 2023

Op 15 december 1852 wordt Henri Becquerel in Parijs geboren als zoon van Edmond. Deze kleinzoon zal het ver brengen in de wetenschap en treedt al snel in de voetsporen van zijn vader en grootvader. Het aantekenschrift dat Henri tijdens de lessen natuurkunde en scheikunde tijdens het schooljaar 1871-1872 bijhield, is bewaard gebleven en geeft nauwkeurige informatie over het onderwijs in de natuurwetenschappen van die tijd.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (9)

Pioniers in de radioactiviteit

In 1885 begon Henri Becquerel aan het onderzoek naar fosforescentie van uraniumverbindingen. Aan het eind van de 19e eeuw staat het werk van wetenschappers volledig in het teken van de ontdekking van nieuwe vormen van straling. De röntgenstraling veroorzaakt een sensatie, zonder dat de werkelijke aard ervan wordt begrepen. In die uiterst actieve periode ontdekt Henri een nieuw type straling, die hij onder het begrip natuurlijke radioactiviteit aangeeft.

Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (9) - 2 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (9) - 3 Filatelistische aandacht voor: Pierre en Marie Curie (9) - 4

Hij is inmiddels niet meer de enige die de uraanstraling bestudeert. Sinds 1898 heeft hij gezelschap gekregen van onderzoekers als Pierre en Marie Curie en Rutherford. Het boek heeft op duidelijke wijze al deze onderzoeken leerzaam in beeld gebracht. De Nobelprijs, aan het eind van de 19e eeuw ingesteld en voor de eerste maal uitgereikt in 1901, begon een zekere faam te krijgen. Röntgen was de eerste die deze prestigieuze onderscheiding in 1901 kreeg voor zijn ontdekking van röntgenstraling. Een zeer leerzaam en onderhoudend boek. ISBN 978-90-8571-189-6, “De Becquerel-dynastie - Pioniers in de radioactiviteit”, Loïc Barbo, Veen Magazines, 2008, 157 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen