Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC (1)

18 december 2023

De Franse natuurkundige Édouard Branly (1844-1940) staat bekend als een pionier van de zendtechniek, in het bijzonder in de radiotechniek en draadloze telegrafie. Met onder andere Guglielmo Marconi en Alexander Popov wordt hij ook gezien als één van de uitvinders van de radio. In het jaar 2020 was er meer aandacht voor het leven en werk van Édouard Branly door het feit dat hij 80 jaar geleden overleden is.

Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC       (1)

Édouard Branly staat bekend als een pionier van de zendtechniek.

De basis voor het realiseren van een radio-ontvanger legde hij in 1890 tijdens een uitgebreid experiment met het detecteren van elektromagnetische golven. Hij verbeterde daarmee het eerder ontdekte principe door Heinrich Hertz. Na de middelbare school werd hij toegelaten op de École normale supérieure in Parijs en werd een leerling van Louis Pasteur. Hij werkte afwisselend als leraar, bij instituten en in het onderzoek. In 1905 demonstreerde hij de mogelijkheden van draadloze telegrafie en telefonie. Hij overleed op 95-jarige leeftijd en ligt begraven op de bekende begraafplaats Cimetière du Père-Lachaise in Parijs.

Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC       (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC       (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Radio-Beeld-Geluid-PC       (1) - 4

Amerikaans elektrotechnisch ingenieur, radiopionier en uitvinder Edwin Howard Armstrong (1890-1954) ontwikkelde frequentiemodulatie en de heterodyne. Daarmee is Armstrong de uitvinder van de FM radio. Na de highschool studeerde hij vanaf 1909 elektrotechniek aan de Columbia University School of Engineering. In 1913 sloot hij zijn studie af met een diploma. Zijn eerste uitvinding van versterking van radiosignalen was al een feit. In 1933 vond hij frequentiemodulatie uit en publiceerde daarover.

Armstrong ontving meerdere octrooien voor zijn uitvindingen. Er begonnen echter al in de 20-er jaren diverse rechtszaken rondom de juistheid van zijn octrooien. Ondanks de aanvallen op zijn verkregen rechten ontving hij de hoogste Amerikaanse onderscheidingen voor zijn ontdekkingen en uitvindingen. In 1954 werd de druk van rechtszaken en de financiële gevolgen daarvan hem echter te veel. In 2019 herdachten wij het feit dat hij 65 jaar geleden overleed. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen