Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (23)

8 november 2024

De Cubaanse huisarts en wetenschapper Carlos Juan Finlay (1833-1915) ontdekte dat de steekmug (muskiet) de overdrager is van de gele koorts. Hij werd 185 jaar geleden geboren als Charles Finley. Op dat moment maakte Cuba deel uit van het Spaanse koninkrijk. Hij studeerde vanaf 1853 aan de Jefferson Medical College in Philadelphia (VS) en deed in het jaar 1855 examen. Enkele jaren daarna vestigde hij zich als arts in Havanna.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (23)

Carlos Juan Finlay en Gerhard Armauer Hansen

In 1865 leverde Finlay een wetenschappelijk artikel in bij de Cubaanse Academie van Wetenschappen, waarin het verband tussen het klimaat en ontstaan van gele koorts is uitgewerkt. Door het bestuderen van vele historische Mayamanuscripten kwam hij tot de conclusie dat de ziekte mogelijkerwijs door steekmuggen wordt overgedragen.

Pas 20 jaar later vormden zijn bevindingen een basis voor een wereldwijde en succesvolle bestrijding van de gele koorts. De Noorse arts en ontdekker van de lepra-bacterie Gerhard Henrik Armauer Hansen (1841-1912) vond onder de microscoop in 1873 deze veroorzaker van het besmetten van personen door de leprabacterie. Zijn naam is wereldwijd verbonden aan de belangrijke ontdekking.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (23) - 2 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (23) - 3 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (23) - 4

Vele jaren eerder publiceerden twee Noorse onderzoekers over het uiterlijke verschijnsel van lepra bij patiënten, een wetenschappelijke verhandeling over het ontstaan, de eerste verschijnselen en een overzicht van de meest voorkomende verschijningsvormen van lepra. Als beginnende lepra-arts in hetzelfde ziekenhuis was Armauer Hansen op de hoogte van de inhoud van die beschrijving en de conclusies.

Hij begon direct aan zijn microscopisch onderzoek en ontdekte de staafvormige bacillen onder de microscoop. Een officiële erkenning voor zijn werk liet echter op zich wachten. Er waren nog geen betrouwbare gegevens uit voldoende testen bekend. Pas in 1897 spraken lepradeskundigen, bij elkaar tijdens een internationaal lepracongres in het Noorse Bergen, een erkenning uit. Zijn experimenten waren controversieel. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen