Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (26)

11 november 2024

Patholoog en microbioloog Victor Babeş (1854-1926), van Roemeense afkomst, is geboren in Wenen in het toenmalige keizerrijk Oostenrijk. Aanvankelijk ging hij studeren in het vak Dramaturgie aan het Conservatorium in Boedapest. Door het overlijden van zijn zuster aan tuberculose, wisselde hij zijn studie direct voor een medische studie en maakte de studie af in 1878 in Wenen. In het jaar 1887 werd hij benoemd als professor in de Pathologische Anatomie en Bacteriologie bij het nieuwe Instituut voor Pathologie en Bacteriologie.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (26)

Victor Babeş en Friedrich Loeffler

Babeş heeft baanbrekende medische bijdragen geleverd op het gebied van de pathologie van het centraal zenuwstelsel en van de huid. Dankzij de resultaten vanuit zijn experimenten kon hij meerdere oplossingen bieden bij het voorkomen van infectieziekten bij runderen. In namen van diverse universiteiten komt zijn naam ter ere van zijn successen voor. Hij geldt als belangrijkste initiator voor de Roemeense Hogeschool voor Microbiologie.

De Duitse hygiënist, viroloog en bacterioloog Friedrich August Johannes Loeffler (1852-1915) was de eerste leidinggevende van het inmiddels meer dan 100 jaar actieve virologisch instituut en wereldwijd het oudste onderzoeksinstituut, dat werd opgericht in 1910 en werd gevestigd in een gebouwencomplex op het eiland Riems aan de Oostzee in de directe omgeving van het eiland Rügen. Enkele jaren later kreeg dit instituut de huidige naamgeving naar zijn oprichter en onder zijn leiding werd de toonaangevende organisatie voor diergeneeskunde opgebouwd.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (26) - 2 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (26) - 3 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (26) - 4

Vanaf 1870 studeerde Loeffler geneeskunde aan de bekende Julius-Maximilians Universiteit in Würzburg. Na een succesvolle afronding van zijn studietijd aan diverse opleidingsinstituten werd hij in de Duitse hoofdstad medewerker van Robert Koch. In 1888 werd hij aangesteld als professor aan de Keizerlijke Universiteit van Greifswald. Samen met Paul Frosch heeft Loeffler in 1898 de veroorzaker van het mond-en-klauwzeer-virus beschreven.

Al snel werd een beschermend vaccin tegen mond-en-klauwzeer geproduceerd, dat echter om commerciële redenen niet werd gebruikt. In 1913 werd Loeffler ontboden in het Robert-Koch-Instituut in Berlijn en moest hij noodgedwongen zijn bacteriologische onderzoeksactiviteiten staken. Pas in het jaar 1919 werd die activiteit weer hervat en zocht het instituut met volle kracht verder naar een werkend MKZ-vaccin. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen