Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (28)
De Zwitsers-Franse arts en bacterioloog Alexandre Émile Jean Yersin (1863-1943) kreeg vooral bekendheid als de ontdekker van de bacil die de pest veroorzaakt. Bovendien ontdekte Yersin dat de bacil ook verplaatst kan worden door knaagdieren. Yersin studeerde geneeskunde aan de universiteit in Lausanne, aan de Phillipps-Universiteit van Marburg en aan de universiteit van Parijs. Door een uitnodiging van Emile Roux begon hij onderzoekswerkzaamheden bij het Pasteur-Instituut naar de ontwikkeling van een serum tegen het rabiësvirus.
David Bruce en Alexandre Émile Jean Yersin
Hij ontdekte samen met Roux de veroorzaker van difterie. In 1988 promoveerde Yersin met een proefschrift over experimentele tuberculose. Door zijn in datzelfde jaar verkregen Franse nationaliteit kon hij in Frankrijk gaan werken als geneeskundige. Als scheepsarts maakte hij regematig reizen naar Frans Indochina. Op verzoek van de Franse regering en het Pasteur Instituut reisde Yersin naar Hongkong om medisch onderzoek te doen aan de uitbraak van de pest. Terug in Parijs bestudeerde hij de builenpest en in 1895 werd daar een antiserum ontwikkeld. Na een terugkeer in Indochina startte hij een laboratorium voor de productie van dit antiserum om de strijd te gaan winnen!
Met het verschijnen van een postzegel in Malta in 1964 in het kader van een te organiseren medische congres met de titel “Brucellosis Congress” werd bekendheid gegeven aan een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de brucellabacterie. De brucellabacterie werd in 1887 voor het eerst geïsoleerd door de Brits-Australische legerarts en microbioloog David Bruce (1855-1931) op Malta en is in spreektaal bekend als de Maltakoorts. Deze infectieziekte komt voornamelijk voor bij dieren, maar kan overgebracht worden op mensen en is dan ook bekend als een slaapziekte. De bestrijding vindt plaats door innemen van antibiotica. Voor de mooie resultaten van zijn onderzoek ontving David Bruce in 1915 de Leeuwenhoek medaille. (Wordt vervolgd).
Top 10 populairste artikelen
- Necker Kubus Illusie
- Figuur van Thiéry
- Müller-Lyer Illusie
- Les in het construeren van visuele en optische illusies
- Maak zelf je 3D illusies
- Surrealisme als kunst tussen droom en werkelijkheid
- Fenomeen van trompe-l'oeil en andere optische illusies
- Optisch bedrog in onze visuele waarnemingen
- Op Art Museum presenteert optische illusies
- Kleurrijke prikkels van Jeroen Krabbé