Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (4)

24 januari 2021

Tijdens de studie bewoog hij zich tussen andere bekende onderzoekers en wetenschappers. Hij werd al snel gegrepen door het onderzoek, meldde zich direct aan als proefkonijn en moest voor een bepaald onderzoek verscheidene dagen lang een half pond boter eten. Al op jonge leeftijd maakte hij een aantal merkwaardige situaties mee. De auteur beschrijft ze op een leuke en leerzame wijze. Als jonge arts werkte Robert Koch in een moeilijke tijd van armoede, oorlog en een onzekere toekomst.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (4)

Robert Koch op postzegels

Zijn eerste wetenschappelijke doorbraak bereikte hij met het bewijs dat een zekere bacterie miltvuur veroorzaakt. Hij verwierf naam met deze ontdekking in 1877. De ontdekking van de bacterie van tuberculose was in 1882 en die van cholera in 1883. Sinds 1896 was Robert Koch jaarlijks meerdere maanden op expeditie, overwegend in Afrika, voor onderzoek naar het ontstaan en bestrijden van specifieke tropenziekten.

Van bijzonder belang is zijn bijdrage aan kennis, mogelijkheden en ervaring in bestrijding van slaapziekte en malaria. Alle activiteiten in de wetenschap en het onderzoek door de zeer gewaardeerde wetenschapper Koch zijn door de auteur met enthousiasme beschreven en in ruime mate van illustraties voorzien.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (4) - 4

Informatie over dit boek: ISBN 978-90-8571-100-1, “Koch - Grondlegger van de bacteriologie”, Manfred Vasold, Uitgeverij Veen Magazines, 2007, 160 pagina’s. Een speurtocht naar huizen en gebouwen die een rol speelden in het leven en werk van Koch levert interessante feiten en gegevens op en kunnen zorgen voor een extra interessante inhoud van uw uitjes, zoektochten en vakantiedagen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen