Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (12)

22 april 2024

Van het oorspronkelijk in het jaar 1973 uitgegeven surrealistisch kookboek van Salvador Dalí is een herdruk verschenen met alle 136 uitgebreid beschreven recepten in twaalf door Dalí zelf vormgegeven hoofdstukken. De weelderige diners, die Salvador Dalí (1904-1989) en zijn vrouw en muze Gala (1894-1982) gaven, waren legendarisch. Gelukkig voor de vele liefhebbers van het boeiende en excentrieke leven en werk van Dalí heeft hij de recepten van de diners gedetailleerd uitgewerkt in zijn kookboek “De diners met Gala” en heeft hij natuurlijk de beschrijvingen voorzien van kunstzinnige illustraties.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (12)

Geschiedenis van het surrealisme

Dalí heeft niet alle recepten zelf samengesteld, maar gebruik gemaakt van kennis en ervaring van koks uit bekende Parijse restaurants. Van de ongekroonde koningen van de gastronomie Lasserre, La Tour d’Argent, Le Buffet de la Gare de Lyon en Maxim’s heeft Dalí in totaal 21 recepten verwerkt. Het kookboek is werkelijk een rijk kunstenaarsboek geworden en mag gebruikt worden als een multisensorisch smul- en kijkavontuur. Overzichtsfoto’s en detailfoto’s van weelderig ingerichte tafels met veelal een overdreven hoeveelheid aan lekkernijen geven een beeld van de luxe waarin Dalí zich graag wilde begeven en uitstralen.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (12) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (12) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (12) - 4

Hij voerde altijd een geweldige show op bij het proeven van de wijnen. Liefhebbers van Dalí en zijn wonderlijke en verbazingwekkende scheppingen hebben met deze uitgave wel een heel bijzondere kunstuiting van de meester van het surrealisme in handen. Alleen al de teksten voor de twaalf hoofdstukken zijn juwelen uit het meesterbrein! Eten en surrealisme zijn ideale partners voor gezelligheid onder de witte lakens, net als seks en kreeft, collage en kannibalisme en de toenadering tussen een zwaan en een tandenborstel op een taartbodem.

Dalí hield van extreme combinaties in zijn optredens en vooral in zijn afbeeldingen. De lezer treedt als het ware binnen in de wereld van de eetfestijnen van Dalí, Gala en hun wederzijdse vrienden en natuurlijk zullen de weelderig gedekte tafels na afloop van de diners nog steeds flink gedekt blijven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen