Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (38)

12 december 2024

Zonder enige twijfel is Salvador Dalí een beroemdheid in de wereld van de beeldende kunst geworden. Dalí heeft in de 20e eeuw een mythe op kunnen bouwen, die typerend is in een tijd die legendarische figuren wist te creëren door ze op een voetstuk te plaatsen. Dalí deed zijn best om te helpen bij het creëren van de mythe en wijdde zijn hele publieke bestaan aan de onvermoeibare opbouw van een eigen imago.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (38)

Pioniers van het surrealisme

Salvador Dalí (1904-1989) is een zelfverklaard genie geworden. Gedurende zijn leven heeft hij zijn persoonlijkheid gevormd, meedogenloos geslepen tot een toonbeeld van een grote moderne kunstenaar. Maar excentriciteit en een enorm talent alleen zouden nooit de mythe hebben kunnen scheppen, die sterk aanwezig is en zo duurzaam is als de figuur van Dalí. De bijdrage aan het tijdperk waarin hij leefde is ook van het grootste belang.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (38) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (38) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (38) - 4
Voorzijde van een ECU-munt met muntwaarde van 5 ECU uit Catalonië 1995 met het beeld van kunstschilder Salvador Dalí (1904-1989).

Hij is de kunstenaar die de aspiraties en utopische dromen, de angsten en catastrofes van de tijd het beste synthetiseert en illustreert en zijn leven vormden een geheel met zijn oeuvre. Samen fungeerden ze als een seismograaf zowel van zijn innerlijke zelf als van de geest van zijn tijd. Naast een selectie van vroegere kunstwerken is het surrealisme in zijn oeuvre vanaf 1924 al zichtbaar in ‘eenvoudige’ en ‘ingewikkelde’ voorstellingen op schilderijen, op affiches, in films en grafisch werk. Dit boek eindigt met een hoofdstuk gewijd aan de weerklank van Dalí in werk van moderne kunstenaars, van Jeff Koons en Annette Messager tot Ryan Trecartin, Jeff Wall en Damien Hirst.

ISBN 978-2-08-020130-0, “Salvador Dalí: The Making of an Artist”, Catherine Grenier, Editions Flammarion, 2012, 280 pagina’s.


Gerelateerde artikelen