Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (43)

17 december 2024

In de Hamburger Kunsthalle vond in 2017 onder de titel “Dalí, Ernst, Miró, Magritte .... Surreale Begegnungen” een geweldige expositie plaats met kunstwerken van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. Met deze grote expositie presenteerde het Hamburger museum meer dan 180 tot nu toe nauwelijks getoonde meesterwerken uit de kunststroming van het surrealisme uit vier van de belangrijkste Europese privékunstcollecties met het werk uit het oeuvre van deze kunstenaars.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (43)

Pioniers van het surrealisme

Getoond worden onder andere de wereldberoemde iconen als de Mea West Lips sofa (1938) en de unieke kreefttelefoon (1938) van Salvador Dalí, naast meerdere geheimzinnige beeldraadsels van René Magritte, zoals het schilderij “Reproductie verboden” (1937), de poëtische vormen in de werken van Joan Miró en de innovatieve beeldexperimenten van Max Ernst, waren er tevens werken te bewonderen van Paul Delvaux en van de in Duitsland minder bekende surrealisten Leonora Carrington, Dorothea Tanning en Leonor Fini. Met de topwerken uit verschillende richtingen in beeld gebracht, traden de bezoekers in een droomwereld van het onderbewuste zoals de kunstenaars dat ook bedoeld hebben in de periode rond 1920.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (43) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (43) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (43) - 4
Alhoewel Paul Delvaux zich persoonlijk niet zo aangetrokken voelde om zich voor lange tijd aan te sluiten bij de kunstgroep Surrealisten, heeft zijn werk wel degelijk een sterke surrealistische grondslag.

Surrealistische werken worden nog steeds zowel schokkend als verrassend, humoristisch, fascinerend en verleidend ervaren. Het surrealisme, een toonaangevende kunststroming van de 20e eeuw, is op deze manier op een nooit eerdere opbouw in beeld gebracht. Voor kunstliefhebbers, studenten en docenten kunstgeschiedenis en vele kunstenaars gaf de expositie een bijzondere mogelijkheid kennis te maken met de creatieve kracht van surrealisme. Werk was ook te zien van André Masson, Marcel Duchamp, Man Ray, Hans Arp en Francis Picabia. Bij deze prachtige expositie van wonderlijk mooie fascinerende kunst verscheen een ruim met reproducties gevulde catalogus met beschrijvingen en afbeeldingen van de werken in de expo. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7774-2627-3, “Surreale Begegnungen”, Annabelle Görgen, Hirmer Verlag, 2016, 288 pagina’s.


Gerelateerde artikelen