Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (7)

26 juni 2022

Al op jonge leeftijd en gedurende zijn tijd op de kunstacademie van Madrid werkte de bekende kunstenaar Salvador Dalí met zijn werk in twee unieke kunststromingen en wel in die van het naturalisme en in de avant-garde stijl. In deze stijl zocht hij ook in zijn werk het kubisme op. Volgens kenners kwam dat onder andere door zijn ontmoeting met Picasso in 1926 in Parijs. Als 23-jarige kunstenaar werd hij echter beïnvloed door de inhoud en voorbeelden in het surrealistische manifest van André Breton en het werk van Yves Tanguy en Joan Miró en schilderde met volle kracht zijn eerste surrealistische kunstwerken.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (7)

In de lente van 1929 organiseerde Dalí zijn eerste Parijse expositie.

In de lente van 1929 organiseerde Dalí zijn eerste Parijse expositie. In de periode van 1925 tot 1930 experimenteerde Dalí met bestaande schilder- en tekentechnieken en zocht naar bijzondere constructies in de opbouw van zijn wonderlijke werken.

Het informatieve en geïllustreerde boek “Salvador Dalí. The construction of the image 1925-1930” geeft op een vlotte en boeiende wijze een prachtig beeld over de activiteiten van deze geweldige artiest van het surrealisme. Het is juist in die periode, dat Dalí zich ontwikkelde als de kunstenaar die voortdurend met nieuwe constructies in de opbouw van zijn werk kwam.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (7) - 4

Als jonge Spaanse kunstenaar was hij al snel bekend door zijn revolutionaire voorstellingen en invloed op andere jonge kunstschilders. Dalí bouwde niet alleen aan visuele constructies met imponerende uitstraling, maar construeerde ook een geheel eigen filosofie door het publiceren van artikelen, manifesten, uitspraken en vooral meningen. Het maakte hem zeer bekend bij het grote publiek.

In 1925 vond zijn allereerste solo-expositie plaats en in 1930 lanceerde hij zijn tweede film. Alle aspecten van het genie Dalí zijn belicht in zeer gedetailleerde vorm en interessante artikelen met onderwerpen als “Kunst en Anti-Kunst”, “De neoklassieke schilder” en “In de schaduw van Picasso”. De lezer krijgt hiermee nog meer waardering voor de wijze waarop schilderbeelden kunnen vertellen en de fantasie kunnen prikkelen.

De werken van Dalí uit de aangegeven perioden bevatten zoveel details, dat een vluchtige blik onvoldoende is om alles te zien en te beleven. De Dalí-verzamelaars van zijn kunst op postzegelformaat zullen echter elke dag van dichtbij of met behulp van een vergrootglas kunnen genieten van magische en fantasierijke voorstellingen. ISBN 978-0-300-09179-3, “Salvador Dalí. The Construction of the Image”, Fèlix Fanés, Yale University Press, 2007. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen