Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (11)

1 december 2024

In het eerste gedeelte van het studieboek over de kleurenleer van Goethe beschrijft de auteur gedetailleerd de verschillen tussen de inzichten van de wetenschappers Newton en Goethe op het gebied van hun diepgaande studie en experimenten met licht, kleur en prisma’s. Al snel ervaart de lezer zeer sensationele resultaten van zijn onderzoek en eigen ontdekkingen door het experiment. In een inleiding door collega auteur Olaf L. Müller wordt om warm te lopen ingegaan op Newtons experiment en op Goethes tegenexperiment. Goethe had zo zijn twijfels aan Newtons bevindingen.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (11)

Zur Farbenlehre

Met een eenvoudig experiment met een zwart en wit velletje papier, een witte en zwarte dikke streep erop en een toelichting, is het mogelijk om al kijkend door twee kleine lenzen een bijzonder en verrassend spectrum te ervaren. Zou een wetenschapper als Newton dit eveneens door zijn experimenten ervaren hebben? Goethe was het eigenlijk wel eens met de experimentele resultaten van Newton. Hij was het echter niet eens met de conclusies die door Newton te gemakkelijk werden getrokken uit die experimenten.

Goethe is namelijk veel verder gegaan waar Newton eindigde. Onderzoeker Ingo Nussbaumer beschrijft zijn fundamentele onderzoeken en zijn ontdekkingen van kleurenspectra. De resultaten geven bij kleurdeskundigen voldoende prikkels om gedetailleerd met kleur bezig te zijn. In het eerste gedeelte van het studieboek bespreekt de auteur op deskundige wijze met vele vergelijkingen en illustraties de verschillen tussen de benaderingen van Newton en Goethe. In het tweede gedeelte neemt de auteur de lezer mee naar een reeks van experimenten, die het noodzakelijk maken vele vertrouwde begrippen en ervaringen op dit gebied nader te beschouwen.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (11) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (11) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (11) - 4

Zo geeft bijvoorbeeld de gele vlek voor een blauwe achtergrond een kleurenspectrum dat bestaat uit de kleuren purper, wit, turkoois, groen en zwart. De tekst wordt door 32 kleurenillustraties en 37 tekeningen ondersteund. Het studieboek sluit af met een woordenregister en een literatuurlijst en geeft een interessant en gekleurd licht op de langdurige controverse in de wereld van kleur en de kleurenleer. Voor elke kleurendeskundige of voor geïnteresseerden in kleur, kleurenleer en in kleurgebruik een geweldige inspiratiebron voor het verkrijgen van een bijna volledig beeld over het verschijnsel kleur en het ontstaan ervan in theorie en praktijk.

ISBN 978-3-901190-38-4, “Zur Farbenlehre”, Ingo Nussbaumer, Edition Splitter, 2008, 235 pagina’s.


Gerelateerde artikelen