Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton (5)

23 november 2024

In het tentoonstellingsgedeelte Newton van Newton Mania doken leerlingen in de hype van de fysica in de 18e eeuw. Ze verdiepten zich in Isaac Newton’s voor- en tegenstanders en maakten kennis met het effect van zijn nieuwe natuurkunde op het dagelijkse leven en maatschappij. Het onderdeel Mania was een moderne speeltuin van de mechanica. Met 22 spellen werden leerlingen op een speelse ontdekkingsreis gestuurd langs de uitvindingen en ontdekkingen van Isaac Newton.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (5)

Newton in Nederland

Leerlingen kregen onder andere antwoord op de vraag waarom een appel valt van de boom, waarom de maan aan de hemel blijft staan en om de aarde draait. Het zijn de wetten van Isaac Newton die ons de antwoorden geven op deze en andere vragen. Isaac Newton (1642-1727) is een van de grootste wetenschappers aller tijden. De geschiedenis in een notendop is ook op aantrekkelijke wijze getekend als een stripverhaal, waarin een ondernemende Leidse professor een rol speelt.

Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sir Isaac Newton  (5) - 4

Willem Jacob ’s Gravesande blijkt daarbij niet zozeer wetenschappelijke tegenstand te ervaren, maar ook allerlei politieke en godsdienstige intriges moest overwinnen. Het stripboek is een leuke aanwinst voor de leerlingen en leerkrachten voor de lessen in mechanica en natuurkunde. De expositie vond plaats in 2010. (Wordt vervolgd).

SBN 978-90-5041-120-2, “Newton in Nederland”, Ad Maas, René Bergmans en Peter FitzVerploegh, Epsilon Uitgaven, 2009, 29 pagina’s.


Gerelateerde artikelen