Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (18)

8 oktober 2024

Van de Zweedse Koninklijke Academie van Wetenschappen ontving onderzoeker Henri Becquerel op 12 november 1903 de Nobelprijs voor de Natuurkunde “als blijk van erkenning voor zijn speciale verdiensten door zijn ontdekking van natuurlijke radioactiviteit”. Gelijktijdig ontvingen ook Pierre Curie en Marie Sklodovska-Curie voor hun resultaten van onderzoek naar stralingsverschijnselen, die eerder ontdekt zijn door prof. Henri Becquerel, de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (18)

Antoine-César Becquerel

Zijn familierelaties en familiebanden zijn de basis voor dit geweldige succes op een tijdstip dat er veel stond te gebeuren in de eeuwen daarna. Zowel zijn voorouders als zijn ouders zelf droegen veel bij aan de ontwikkeling van Henri (1852-1908) als onderzoeker en beroemd wetenschapper. Zijn interessante levensverhaal, werk en activiteiten zijn boeiend en uitgebreid in het uitstekend verzorgde boek onder de titel “De Becquerel-dynastie” verteld en toegelicht door auteur Loïc Barbo.

Henri Becquerel accepteerde de prijs met enige terughoudendheid, omdat hij vond dat zijn vader en grootvader de prijs meer verdienden. Ook zij waren spraakmakend in hun vakgebied. De drie werkten samen in hetzelfde laboratorium en publiceerden ook gemeenschappelijke artikelen over het verschijnsel fluorescentie. Het begon met Antoine-César Becquerel (1788-1878), in het dorp Châtillon-sur-Loing in de Loiret geboren, met zijn geweldige ambities in het Franse leger, zijn wetenschappelijke opleiding en zijn huislaboratorium voor het houden van fysische experimenten.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (18) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (18) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (18) - 4

Hij wordt pionier op het gebied van de thermo-elektriciteit. De uitvinding van de batterij door Alessandro Volta gaf ook aan de experimenten van Antoine-César een bijzondere dimensie. Hij ontwikkelt zelfs een eigen batterij en zijn elektrochemie is inmiddels erkend. Hij verovert een positie in de Academie van Wetenschappen. Zijn zoon Alexandre-Edmond (1820-1891) is inmiddels geboren en stapt in de sporen van zijn vader.

Antoine is iemand die geen heimwee heeft naar het verleden en was een optimist met visie voor de toekomst. Zijn zoon Edmond ontwikkelt zich tevens als wetenschapper, ging werken in het museum van zijn vader en publiceerde al op zeer jonge leeftijd bij de Academie van Wetenschappen. Edmond was strijdlustig en had een geschil met Michael Faraday. Feiten, die aanleiding zijn voor postzegelverzamelaars om hun collecties aan te vullen met meerdere onderwerpen. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen