Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (19)

9 oktober 2024

De auteur geeft een prachtig verslag daarover en beschrijft de geweldige ondersteuning die Edmond van zijn vader ontving. Op het gebied van licht en in het bijzonder de luminescentie, hebben de Becquerels veel onderzocht en gepubliceerd. Die publicaties hebben andere wetenschappers kunnen inspireren voor nog meer gerichte onderzoeken naar deze bijzondere eigenschap van vaste stoffen, vloeistoffen of gassen.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (19)

De Becquereldynastie - Pioniers in de radioactiviteit.

Edmond bedenkt en construeert een instrument waarmee verschillende fosforescerende stoffen methodisch kunnen worden bestudeerd: de fosforoscoop. Met hulp van dit instrument stelt Edmond een lijst op van stoffen die fosforesceren onder invloed van zonlicht. Op 15 december 1852 wordt Henri Becquerel in Parijs geboren als zoon van Edmond. De kleinzoon zal het ver brengen in de wetenschap en treedt al snel in de voetsporen van zijn vader en grootvader.

Het aantekenschrift dat Henri tijdens de lessen natuurkunde en scheikunde gedurende het schooljaar 1871-1872 bijhield, is bewaard gebleven en geeft nauwkeurige informatie over het onderwijs in de natuurwetenschappen van die tijd. In 1885 begon Henri Becquerel aan het onderzoek naar fosforescentie van uraniumverbindingen. Aan het eind van de 19e eeuw staat het werk van wetenschappers volledig in het teken van de ontdekking van nieuwe vormen van straling.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (19) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (19) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (19) - 4

De röntgenstraling veroorzaakt een sensatie, zonder dat de werkelijke aard ervan wordt begrepen. In die uiterst actieve periode ontdekt Henri een nieuw type straling, die hij onder het begrip natuurlijke radioactiviteit aangeeft. Hij is inmiddels niet meer de enige die de uraanstraling bestudeert. Sinds 1898 heeft hij het gezelschap gekregen van onderzoekers als Pierre en Marie Curie en Rutherford.

Het boek heeft op duidelijke wijze al deze onderzoeken leerzaam in beeld gebracht. De Nobelprijs, aan het eind van de 19e eeuw ingesteld en voor de eerste maal uitgereikt in 1901, begon een zekere faam te krijgen. Röntgen was de eerste die deze prestigieuze onderscheiding in 1901 kreeg voor zijn ontdekking van röntgenstraling. Een zeer leerzaam en onderhoudend boek. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-8571-189-6, “De Becquereldynastie - Pioniers in de radioactiviteit”, Loïc Barbo, Veen Magazines, 2008, 157 pagina’s. Een geweldige publicatie voor thematische postzegelverzamelaars binnen zelf te bepalen kaders van de aangegeven onderwerpen van een nieuwe wereld, ontstaan na de ontdekking van röntgenstralen door W.C. Röntgen.


Gerelateerde artikelen