Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (20)

10 oktober 2024

Op 8 november 1895 ontdekte Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) een nieuwe soort straling tijdens zijn fysische experimenten in zijn laboratorium in Würzburg en noemde deze soort X-stralen. Thans is het overduidelijk dat de gebeurtenis heeft gezorgd voor een geweldige en onschatbare vooruitgang in de werkgebieden van medische diagnostiek en therapie en ontstonden de vakken Radiologie en Stralentherapie.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (20)

Pioniers in de radioactiviteit

Het 100-jarig bestaan van röntgenstraling was in 1995 voor Siemens een aanleiding om een rijk geïllustreerde brochure samen te stellen over de technische en medische ontwikkelingen van de radiologie en die in het bedrijf Siemens, die parallel liepen aan die in de wereld van de diagnostiek en in de praktijk van de geneeskunde. De ontdekker ontving in 1901 de eerste Nobelprijs voor de Natuurkunde en gaf zijn opgedane kennis en ervaringen direct vrij voor overname door het bedrijfsleven.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (20) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (20) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (20) - 4

Zakenman Max Gebbert en eigenaar van de onderneming Reiniger, Gebbert & Schall (RG&S) in Erlangen en vanaf 1925 met vaste relatie met Siemens, nam direct de vinding op en produceerde complete röntgenapparaten voor opnamen. De fabricage van röntgenapparatuur vond snel op grote schaal plaats en een wereldwijde verspreiding van apparatuur en toepassingen werd een feit.

De brochure geeft een interessant overzicht van deze aanpak van onder andere Siemens en de eerder begonnen latere partners ervan. Alleen al voor röntgenstralers en -generatoren heeft het bedrijf sinds 1896 bijna 50 patenten aangemeld. De hele geschiedenis is op compacte wijze in beeld gebracht door historische foto’s en foto’s van moderne apparaten, methoden en praktijkopnamen. “100 jaar Röntgen, 100 jaar innovatie door Siemens”, brochure Siemens, 1995, 40 pagina’s. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen