Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (28)

19 oktober 2024

De Duitse embryoloog Hans Spemann (1869-1941) ontving in het jaar 1935 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde voor de ontdekking van een bijzonder effect in de embryonale ontwikkeling van organismen. Het effect is ook bekend als de embryonale inductie. Na voltooiing van de middelbare school in 1888 en het afsluiten van de aansluitende dienstplicht, ging hij medicijnen studeren aan de universiteiten in Heidelberg en München. Zijn universitaire studie bracht hem in een functie als docent zoölogie aan de universiteit van Würzburg vanaf 1894 tot in 1908.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (28)

Hans Spemann en Pieter Zeeman

In 1895 promoveerde hij aan deze universiteit. Op de weg naar zijn promotie was Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) zijn docent voor het vak natuurkunde. Dat was ook het jaar van ontdekking van röntgenstralen. Hij was daarna hoogleraar aan de universiteit van Rostock (1908-1914), had een leidende rol in een onderzoeksafdeling van het Keizer Wilhelm-Instituut in Berlijn en was van 1919 tot in 1935 hoogleraar zoölogie aan de universiteit van de Zuid-Duitse stad Freiburg.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (28) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (28) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (28) - 4

De Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Pieter Zeeman (1865-1943) ontving in 1902 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij ontving de onderschei-ding samen met natuurkundige Hendrik Lorentz voor de resultaten van hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op spectraallijnen. Hij werd geboren in het Zeeuwse dorp Zonnemaire. Na een verblijf op de dorpsschool en zijn extra studie van de Franse taal leerde hij op de HBS in Zierikzee.

Met een afgeronde studie op het gymnasium ging hij in 1885 studeren aan de Rijksuniversiteit Leiden in de richtingen wis- en natuurkunde. Hij was student bij Heike Kamerlingh Onnes en Hendrik Lorentz. In 1893 promoveerde hij met een verhandeling over magneto-optica. In 1896 startte zijn onderzoek naar het effect van magnetische velden op licht en ontdekte het inmiddels wereldberoemd geworden Zeemaneffect. De Nobelprijs was een bekroning op zijn inspanningen. Pieter Zeeman had goede contacten met onder andere de beroemde wetenschappers Albert Einstein en Paul Ehrenfest. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen