Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (29)

20 oktober 2024

In 1902 ontving de Nederlandse wis- en natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) samen met zijn wetenschappelijke collega Pieter Zeeman de Nobelprijs voor Natuurkunde. Voor hun baanbrekende resultaten van onderzoek naar de invloed van magnetisme op stralingsfenomenen en naar de samenhang tussen optische en elektromagnetische verschijnselen. Beiden zijn afgebeeld op een herdenkingspostzegel postzegel uit Zweden.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (29)

Hendrik Antoon Lorentz en Angelo Secchi

De derde persoon op deze postzegel is de wetenschapper Hermann Emil Fischer, die eveneens geleden werd onderscheiden met een Nobelprijs en wel die voor de Scheikunde. In het algemeen wordt internationaal aangenomen dat Hendrik Lorentz de grondslag legde voor de speciale relativiteitstheorie van Albert Einstein. Naar hem zijn vernoemd de aanwezige lorentzkracht op een stroomvoerende geleider in een magnetisch veld en de lorentztransformatie.

In het jaar 1875 verklaarde Lorentz de kleurschifting van het natuurlijke licht. Door zijn kennis en ervaring ontving hij naast de Nobelprijs ook meerdere andere prijzen en onderscheidingen. Hij onderhield contacten met Albert Einstein. Met het toevoegen van postzegels aan de verzameling “W.C. Röntgen” met portretten en activiteiten van andere personen, die op één of andere wijze onderzoek deden aan verschijnselen van radioactiviteit, elektromagnetische straling of toepassingen in radiologische ontwikkelingen, zal een verzameling extra aantrekkelijk zijn. Het geheel wordt wel veel ingewikkelder.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (29) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (29) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (29) - 4

De Italiaanse jezuïet, natuurkundige en astronoom Angelo Secchi (1818-1878) onderzocht als hoofd van de Vaticaanse sterrenwacht de corona van de zon en vanaf 1867 de te onderscheiden spectra van vele helder stralende sterren. Door zijn baanbrekende systematische kwalificatie werd pater Secchi een pionier in de spectraalanalyse. Door zijn opgebouwde kennis en verkregen ervaringen kon hij met zekerheid verklaren dat de zon een ster is. In 1858 ontdekte hij “geulen” in de oppervlakte van Mars. Secchi was tevens actief op het gebied van oceanografie, meteorologie en fysica. In 2018 vonden er herdenkingen en vieringen plaats door de 200e geboortedag en 140e dag van overlijden. Angelo Secchi was lid van verschillende verenigingen en instituten. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen