Filmtechniek en filmscènes zorgen voor nodige emoties (1)

10 augustus 2024

Van het zo succesvolle studie- en referentieboek “Motion Picture Design”, voor de studerenden in de media-, geluids- en videotechniek, voor liefhebbers van de film, mediavormgevers, regisseurs en voor personen achter de camera’s, verscheen onlangs de tweede geactualiseerde oplage. De auteur Hans-Jörg Kapp geeft op fascinerende wijze een beeld van filmmakers hoe zij er toch in slagen om onder de huid van de toeschouwers te kruipen en hoe dit effect op adequate wijze kan worden verklaard en helder kan worden beschreven.

Filmtechniek en filmscènes zorgen voor nodige emoties (1)

Motion Picture Design

Vanaf het allereerste begin van de filmvertoningen heeft de bioscoop de bezoekers kunnen boeien door de onmiddellijke emotionele impact, als de spannende achtervolging, de adembenemende montage, de indrukwekkende architectuur en het verleidelijke spel van licht en schaduw op het gezicht van de sterren hebben zowel vrouwen als mannen geboeid. Maar waarom haalt de ene filmscène het publiek uit hun stoel, terwijl de andere filmscène het publiek koud laat?

Filmtechniek en filmscènes zorgen voor nodige emoties (1) - 2 Filmtechniek en filmscènes zorgen voor nodige emoties (1) - 3
Voorbeelden van dubbelzinnige figuren, die voor de kijkers interpretatiemogelijkheden opleveren. In hoofdstuk 3 “Figuur en object” bespreekt de auteur het gebruik van het fenomeen van visuele en optische illusies bij het realiseren van een film.

Motion Picture Design probeert het antwoord op deze vraag af te leiden uit de werking van het proces binnen ons visuele waarnemingssysteem. Het boek brengt in kaart wat er gebeurt in ons cognitieve proces bij het kijken naar een film, om zo nauwkeuriger vast te stellen en om ervan te leren waarom een filmsequentie het publiek zo emotioneel maakt. Iedereen kan tegenwoordig films maken. De digitale mogelijkheden van productie en distributie maken totaal andere productiemethoden mogelijk dan die beschikbaar waren aan het begin van de komst van de cinema. Dit boek biedt een scala aan conceptuele hulpmiddelen om filmideeën om te zetten in werkelijk succesvolle films.(Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-47980-7, “Motion Picture Design”, Hans-Jörg Kapp, Carl Hanser Verlag, 2024, 2e druk, 582 pagina’s, € 44,99.