Fotografie als basis voor visuele kunst

3 mei 2024

Al tijdens zijn studie liet de auteur van het boek “Photography” zich inspireren door het fotowerk van bekende fotografen als Robert Frank, William Klein en Diane Arbus. Direct na het behalen van zijn diploma startte John Ingledew in 1980 met zijn werk als professioneel fotograaf. Hij heeft tijdens zijn activiteiten nagenoeg alle onderwerpen gefotografeerd, vanuit de operatieruimte tot en met winnaars van de Nobelprijs. Zijn inspirerende boek geeft een schat aan ideeën voor studenten Fotografie en Visuele Kunst aan Hogescholen en Universiteiten.

Fotografie als basis voor visuele kunst

Photography

Het onderwerp is in het studieboek ingedeeld in zes hoofdstukken. Vanuit verschillende gezichtspunten geeft hij een uitstekend beeld van de oneindige mogelijkheden van de fotografie en laat hij de lezers kennismaken met veel bijzonderheden uit het fotovak. Hij beschrijft onder andere het vak van de fotojournalist, de modefotograaf en de portretfotograaf. Tips om feiten en gebeurtenissen te ontdekken vindt de lezer in voldoende hoeveelheid om zelf aan de slag te gaan om een goede fotograaf te worden.

Een speciaal hoofdstuk beschrijft de camera als gereedschap voor de fotograaf en laat de lezer gedetailleerd kennismaken met de verschillende soorten analoge en digitale camera’s. Ook is er aandacht voor de wegwerpcamera, de stereoscopische camera en voor de vele fotografische begrippen om de camera volledig onder controle te krijgen. Alle onderwerpen zijn ruim voorzien van illustraties en foto’s van beroemde fotografen.

De verschillen tussen zwart/wit- en kleurenfotografie zijn op een duidelijke wijze in woord en beeld gebracht. Extra aandacht is er voor licht, verlichting, flitslicht en het spel met licht. De auteur geeft prima tips om een goed fotograaf te worden. Het uitstekend verzorgde studieboek en referentiebron voor fotografen eindigt met een chronologisch beeld over de boeiende geschiedenis van de fotografie, een verwijzing naar enkele wettelijke aspecten voor de fotograaf, een verklarende woordenlijst, een uitgebreide literatuurverwijzing en een trefwoordenregister.

ISBN 1 85669 432 1, “Photography”, John Ingledew, Laurence King Publishing, 2005, 256 pagina’s,


Gerelateerde artikelen