Fotografie zorgde voor meer creativiteit in kunstuitingen

5 februari 2014

De komst van de fotografie betekende bij velen het volledige einde van beeldende en schilderkunst. Dat alles anders is gelopen is in ruim anderhalve eeuw gebleken.

Fotografie zorgde voor meer creativiteit in kunstuitingen

Wozu Bilder?

In een mooie foto-expositie toonde Villa Merkel de geschiedenis en ontwikkeling van de fotografie en het misverstand dat fotografie de schilderkunst om zeep zou brengen. Foto’s kregen een geheel eigen betekenis en de schilderkunst een nieuwe inhoud. Beelden konden eenvoudig en in massa gedupliceerd worden. Technische ontwikkelingen maakten het mogelijk om snel te kunnen beschikken over de feiten en gebeurtenissen uit het openbare leven of over de getuigenissen uit privéruimten. Door foto’s veranderde al snel ons beeld van de wijde wereld, van de politiek en de ontwikkelingen in de natuur. Er kon in een fotoalbum gebladerd worden en vlot conclusies getrokken worden uit de beelden. In de expositie tonen de samenstellers tot en met 16 februari 2014 een schat aan authentieke foto’s uit verschillende culturen, menselijke situaties, de gezondheidszorg, de slagerij, het boerenbedrijf, microscopisch onderzoek, de natuur en van dingen en ruimten. In de prachtige catalogus zijn alle expositiestukken perfect afgebeeld en door interessante achtergronden artikelen beschreven en toegelicht. Een document voor studenten fotografie en liefhebbers.

ISBN 978-3-86442-076-4, “Wozu Bilder?”, Andreas Baur, Bernd Stiegler en Felix Thürlemann, Snoeck Verlag, 2013, 303 pagina’s.

Villa Merkel, Pulverwiesen 25, D-73728 Esslingen am Neckar, www.villa-merkel.de.


Gerelateerde artikelen