Franse kunststijl aan basis impressionisme in Rusland (3)

29 mei 2021

Ze verlieten de succesvolle paden van het realisme en lieten hun impressionistische opvattingen voeden door de kleurenpracht van de Russische folklore en drongen vervolgens door tot nieuwe sferen. Daarmee ontstond het rayonisme (een schilderstijl binnen abstracte kunst uit het begin van de 20e eeuw) van Natalia Goncharova en haar partner Michael Larionov en door de kunstenaar Kasimir Malewitsch.

Franse kunststijl aan basis  impressionisme in Rusland (3)

Impressionismus in Russland

Ze waren begonnen met landschapsschilderijen in de stijl van het impressionisme, daarna omgezet in een nieuwe, grensverleggende vorm van abstractie en vorm en kleur vastgelegd in constructieve “lichtbundels”. Het bestuderen van het gebruik van licht in het landschap leverde resultaten op die al direct een verandering veroorzaakten in het gebruik van licht in voorstellingen van binneninrichtingen.

Terwijl de interieurs van de Franse schilders Edgar Degas en Édouard Manet zonder binnenvallend buitenlicht ontstonden, maakten de Russische kunstenaars als Stanislaw Shukowski en Valentin Serow juist wel gebruik van binnenvallend licht. In de expositie vindt de bezoeker ook prachtige voorbeelden van de bloemen- en vruchtenpracht in specifieke jaargetijden in werk van Ilja Repin, Igor Grabar en Alexei von Jawiensky.

In de expositie is er bovendien aandacht voor de manier waarop kunstenaars uit de praktijk van het impressionisme hun stijl uiteindelijk hebben gevonden. Bij de expositie is een prachtig vormgegeven catalogus verschenen, waarin de stijl is toegelicht en voorzien is van kleurrijke reproducties van alle getoonde kunstwerken.

Franse kunststijl aan basis  impressionisme in Rusland (3) - 2 Franse kunststijl aan basis  impressionisme in Rusland (3) - 3
Paris Café de la Paix, 1906, Konstantin Korowin (1861-1939), olieverf op doek, 60,3 x 73,5 cm, Tretyakov-Gallery, Moskou.

ISBN 978-3-7913-5983-0, “Impressionismus in Russland”, Ortrud Westheider en Alla Chilova, Prestel Verlag, 2020, 256 pagina’s.

Museum Frieder Burda, Lichtentaler Allee 8b, D-76530 Baden-Baden, www.museum-frieder-burda.de.


Gerelateerde artikelen