Franziska Holstein kiest de werken voor haar expositie (2)

8 juli 2023

Dit fundamentele inzicht uit het begin van de 20e eeuw opende voor de kunstwereld een heel nieuw veld van vrij ontwerp en visuele experimenten voor kunstenaars. Dit is terug te zien in veel van de werken in de collectie van het Von der Heydt-Museum. De artistieke benadering van waaruit de schilderes Franziska Holstein (*1978 in Leipzig) haar picturale kosmos ontwerpt, is eveneens zeer geconcentreerd en is duidelijk gebaseerd op geometrische basisvormen en het toepassen van beperkte kleurenschema’s dat voor elk ontwerp wordt gedefinieerd.

Franziska Holstein kiest de werken voor haar expositie (2)

Franziska Holstein. Freundschaftsanfrage Nº 2

Maar wat haar onderscheidt in de Constructieve of Concrete Kunst is haar procesmatige werk: ze ontwikkelt haar vlakken door verflagen op verflagen te plaatsen en picturale oppervlakken te creëren die even strikt als dynamisch en levendig zijn. Spannende en inspirerende referentiepunten voor haar werken zijn onder andere schilderijen van Josef Albers, Victor Vasarely, Max Bill, Otto Freundlich, Verena Loewensberg, Ellsworth Kelly, Aurélie Nemours, Leon Polk Smith, Camille Graeser, Wassily Kandinsky, Victor Vasarely en Günter Fruhtrunk.

Kunstwerken van Franziska Holstein contrasteert ze met een streng concept, dat is ontwikkeld vanuit haar eigen artistieke houding en dat ook gaat over systeem, variatie en combinatie. Opvallende highlights zijn de grootschalige muurschilderingen die speciaal ter plekke zijn gerealiseerd. “Friendship Request” is een tentoonstellingsreeks waarvoor het Von der Heydt-Museum gerenommeerde hedendaagse kunstenaars uitnodigt om daaraan deel te nemen met eigen inbreng.

Franziska Holstein kiest de werken voor haar expositie (2) - 2 Franziska Holstein kiest de werken voor haar expositie (2) - 3
Afb. li: Heijo Hangen, werknummers 6917 en 6918 (1969); afbeeldingen uit de catalogus Franziska Holstein. Afb. re: werk van Franziska Holstein, zonder titel en uit het jaar 2023.

ISBN 978-3-89202-111-7, “Franziska Holstein. Freundschaftsanfrage Nº 2”, Roland Mönig, Von der Heydt-Museum Wuppertal, 2023, 48 pagina’s, € 10.

Von der Heydt-Museum, Turmhof 8, D-42103 Wuppertal, www.von-der-heydt-museum.de.


Gerelateerde artikelen