Geneeskunde richt zich op minder antibioticagebruik

8 februari 2016

De euforie rond de ontdekking en het aanvankelijk succesvolle gebruik van antibiotica is inmiddels voorbij. Door overmatig en onjuist gebruik bij mens en dier zijn bacteriën ongevoelig geworden voor deze middelen voor het bestrijden van bacteriële infectieziekten. De gangbare antibiotica zijn onvoldoende toereikend om infecties met succes te behandelen. Een sterke ontwikkeling van nieuwe antibiotica blijft uit. Antibioticaresistentie wordt gezien als een van de grootste problemen voor de gezondheidszorg in de 21e eeuw.

Geneeskunde richt zich op minder antibioticagebruik

Antibioticaresistentie

In het recent verschenen cahier Antibioticaresistentie beschrijven deskundigen in bijdragen over de historie van antibiotica, over opsporen van resistente bacteriën, het gebruik van antibiotica en het gevaar van medisch toerisme. Natuurlijk geven zij een beeld van te nemen maatregelen ter voorkoming van verspreiding van resistente bacteriën. Interessant is het om kennis te nemen van meningen van specialisten op het gebied van antibiotica. Het heldere artikel “Kuur afmaken! Of juist niet?” geeft de lezer informatie om ook zelf een mening te vormen en het eigen gebruik eventueel te bespreken met de huisarts.

Antibioticaresistentie staat in elk geval weer hoog op de agenda bij de Wereldgezondheidsorganisatie - WHO en bij het ministerie van VWS in het beleid. Ook de industrie laat, al is het nog mondjesmaat, van zich horen. Informatief is het artikel over de historie van antibiotica en de zoektocht naar stoffen die bacteriën bestrijden. De wetenschappers als Robert Koch, Paul Ehrlich en Alexander Fleming droegen bij aan onze kennis en ervaring.

ISBN 978-90-7319-680-3, “Antibioticaresistentie”, redactie prof. dr. Jaap van Dissel, e.a., Stichting BWM, 2015, 99 pagina’s. Bestellingen via bestellingen@biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen