Genen vormen de centrale bouwstenen voor het leven (1)

4 oktober 2024

Ze zijn eigenlijk onvoorstelbaar klein en toch enorm complex en divers. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de kleur van je ogen en voor steil haar of een enorme krullenbos. Ze kunnen zomaar ongewild veranderen, waardoor er een ziekte kan ontstaan, maar er zijn ook technologieën beschikbaar waarbij ze bewust en gewenst worden aangepast. We hebben het nu over onze genen. Wil je daar meer over weten, bezoek dan de grote educatieve expositie “Genen - Diversiteit van het leven” in het LWL - Museum voor Natuurkunde.

Genen vormen de centrale bouwstenen voor het leven (1)

Gene - Vielfalt des Lebens

Deze ruim opgebouwde informatieve expositie blijft tot en met 11 januari 2026 te bezoeken. Genen zijn de bouwstenen van alles wat leeft. De tentoonstelling in het LWL-Museum voor Natuurkunde in Münster biedt een gedetailleerde en interessante inkijk in de wereld van deze bouwstenen aan de hand van meer dan 1200 objecten, die verdeeld zijn over vier thematische indelingen: “Genen zijn informatief”, “Genen zijn cruciaal”, “Genen zijn veranderlijk” en “Genen zijn verrijkend”.

Als bezoeker krijg je antwoorden op vragen als: “Wat is een gen precies?”, “Wat gebeurt er als een gen muteert?” en “Wat zijn de innovaties in de wereld van gentechnologie?” De expositie in het Museum voor Natuurkunde is één van de grootste en de meest diverse expositie in zijn soort over dit boeiende en voor velen een magisch en fascinerend onderwerp. Het concept legt op familievriendelijke en interactieve manier uit wat genen zijn, hoe ze op het uiterlijk en gedrag van alle levende wezens invloed hebben en hoe ze door invloeden van buitenaf kunnen veranderen.

Dat lijkt ingewikkeld te verklaren en in beeld te brengen, maar toch is deze expositie ook voor kinderen een leuk en leerzaam uitje. Zij kunnen zich terugtrekken in de aanwezige snoezelruimten om daar met de kindvriendelijke muziek en boeken vertrouwd te raken met het onderwerp. Daarnaast is er een Gen-LAB waar je experimenten kunt uitvoeren onder begeleiding van de museumdocenten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-940726-93-3, “Gene - Vielfalt des Lebens”, Anne-Charlotte Antoni en Clara Johanna Lange, LWL-Museum für Naturkunde, 2024, 128 pagina’s.

LWL - Museum voor Natuurkunde, Sentruper Strasse 285, D-48161 Münster, www.gene.lwl.org.