Genen vormen de centrale bouwstenen voor het leven (2)

5 oktober 2024

Tot de hoogtepunten van de expositie behoort de ‘diversiteitsmuur’ waar je een indruk krijgt van de immense diversiteit in de genen. Het is bizar om te beseffen dat elk levend wezen - of het nu een mens, dier, schimmel of plant is - unieke genen heeft die bijvoorbeeld schubben, poten, bladeren en snavels vormen. En wist jij dat er 124 genen nodig zijn, enkel en alleen voor jouw haarkleur?

Genen vormen de centrale bouwstenen voor het leven (2)

Gene - Vielfalt des Lebens

Uniek in de expositie is een aanwezigheid van een haarlok van componist Ludwig van Beethoven. In 1802 vroeg hij in een brief aan zijn broers om zijn ziekte na zijn dood door zijn arts te laten onderzoeken en de resultaten te publiceren. Vorig jaar werd zijn DNA uit oude haarlokken geanalyseerd. De DNA-analyse bevestigde een genetische leverziekte en daarnaast onthulde het resultaat van onderzoek een buitenechtelijk vaderschap in Beethovens vaderlijke lijn.

Kennis over genen is van groot belang voor onder andere geneeskunde, landbouw en biotechnologie. In de geneeskunde zorgt genonderzoek voor vooruitgang, bijvoorbeeld bij de bestrijding van ziekten en de ontwikkeling van nieuwe therapieën en medicijnen en in de landbouw draagt de kennis bij aan de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde planten die bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen klimaatveranderingen.

Genen vormen de centrale bouwstenen voor het leven (2) - 2 Genen vormen de centrale bouwstenen voor het leven (2) - 3
Een grote wand laat in de expositie de diversiteit in de dierenwereld zien en een sfeerbeeld in de leerzame expositie.

Bij de expositie hoort de uitgekiende catalogus met een geweldige inhoud voor alle nieuwsgierigen voor onze genen. Voor alle leeftijden bevat deze publicatie een schat aan essay’s met wetenschappelijke, technische en vooral educatieve inhoud. De artikelen zijn voorzien van illustraties en de publicatie bevat pagina’s die speciaal zijn ontworpen voor de jonge lezers. Een echte aanbeveling.

ISBN 978-3-940726-93-3, “Gene - Vielfalt des Lebens”, Anne-Charlotte Antoni en Clara Johanna Lange, LWL-Museum für Naturkunde, 2024, 128 pagina’s.

LWL - Museum voor Natuurkunde, Sentruper Strasse 285, D-48161 Münster, www.gene.lwl.org.


Gerelateerde artikelen