Geometrische kunstwerken en onmogelijke constructies

7 april 2014

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Nederlands Instituut te Rome (I) vond rondom de jaarwisseling 2004-2005 de expositie “Nell’occhio di Escher”. Dit jubileum heeft een mooie tentoonstelling en een bijbehorende prachtige catalogus opgeleverd. De relatie van M.C. Escher, de wereldberoemde Nederlandse graficus, met de Italiaanse cultuur en architectuur werd op een voortreffelijke wijze door de werken van Escher in beeld gebracht.

Geometrische kunstwerken en onmogelijke constructies

Nell'occhio di Escher

Hij verbleef namelijk in de periode van 1922 tot 1935 in verschillende Italiaanse steden en dorpen. Ook zijn verbondenheid met het Nederlands Instituut en de prachtige gebouwen van Rome zijn magnifiek in de catalogus in woord en beeld beschreven. Maurits Cornelis Escher (1898-1972) is in Leeuwarden geboren en leerde al snel zijn grafische aanleg te ontwikkelen en in zijn tekeningen uit te dragen. In het jaar 1922 vertrok Escher naar Italië om zich in 1924 in Rome te vestigen. Gedurende zijn verblijf maakte hij vele studiereizen en bezocht Abruzzen, de Amalfitaanse kust, Calabrië, Sicilië, Corsica en Spanje. Na zijn vertrek uit Italië verbleef hij twee jaar in Zwitserland, woonde vijf jaar in Brussel en leefde vanaf 1941 in Baarn.

Geometrische kunstwerken en onmogelijke constructies - 2 Geometrische kunstwerken en onmogelijke constructies - 3 Geometrische kunstwerken en onmogelijke constructies - 4

De catalogus, die mede tot stand kwam in samenwerking met de M.C. Escher Stichting, laat veel werk van Escher zien, zoals zijn spiegelingen, landschappen, steden, vlakverdelingen en ruimtelijke en onmogelijke constructies. Alles met een fascinerende schoonheid en met een zeer boeiende gedetailleerdheid.

ISBN 88-370-3387-7, “Nell’occhio di Escher”, Federica Pirani, Bert Treffers en Lidy Peters, Mondadori Electa, 2004, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen