Geschiedenis van Aristo rekenschuiven

15 februari 2013

De tentoonstelling “Vermessenes Altona” presenteert aan de hand van de geschiedenis van de firma Dennert & Pape het ontstaan en de wereldwijde opmars van het merk Aristo, de beroemde rekenliniaal, de bekende geodriehoek, bureau-artikelen en vele geometrische meetinstrumenten.

Geschiedenis van Aristo rekenschuiven

Vermessenes Altona

De firma Dennert & Pape ontwikkelde en fabriceerde sinds 1862 instrumenten voor meet- en tekendoeleinden. Het bedrijf speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de ooit zelfstandige gemeente Altona bij Hamburg. In de 19e eeuw was de sterrenwacht van Altona het middelpunt van waaruit het noorden van Duitsland geheel in kaart werd gebracht. Naast de nulmeridiaan van Greenwich en die van Parijs had ook Altona in die tijd een officiële nulmeridiaan. Dit punt werd tevens de basis voor de eerste spoorlijn in de Duitse provincie Sleeswijk-Holstein.

Met een breed scala aan historische productiemachines, producten en reclamematerialen brengen de samenstellers van de tentoonstelling de 150-jarige geschiedenis van het bedrijf en haar medewerkers in beeld. Instrumenten, om maten te nemen, werden voor bijna alle gebieden ontwikkeld. Vanaf een eenvoudige liniaal tot en met complexe digitale meetinstrumenten. Door interactieve video’s en filmvoorstellingen worden de verschillende functies gedemonstreerd en duidelijk uitgelegd.

De rijk geïllustreerde catalogus geeft een uitgebreid beeld van de boeiende historie van het familiebedrijf met ups en downs. De beroemde Aristo rekenliniaal met de gele strepen werd vanaf 1872 door de handwerkers in onderdelen gemaakt en gemonteerd. Het bedrijf heeft veel geleden door de oorlogshandelingen en het verplaatsen van afdelingen voor productie en verkoop. De grootste productie lag in het jaar 1968 met 86.000 rekenlinialen. Door toenemende concurrentie, de opkomende automatisering en het kostbare handwerk ging het niet goed met het bedrijf, hetgeen leidde tot stoppen van de productie onder de eigen naam.

De inhoud van de catalogus is van bijzondere waarde voor verzamelaars van rekenschuiven en -linialen en voor iedereen met interesse in optische meetinstrumenten. Door vele verbouwingen is het museum tot 1 mei 2013 gesloten. Daarna kunnen bezoekers tot en met 14 juli 2013 weer de tentoonstelling bezoeken.

ISBN 978-3-927637-52-1, “Vermessenes Altona”, Anne Mahn, Altonaer Museum, 2011, 128 pagina’s

Altonaer Museum, Museumstrasse 23, D-22765 Hamburg, www.altonaermuseum.de.