Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (3)

28 augustus 2019

Aan het eind van de Duitstalige catalogus vindt de Engelstalige lezer een compacte samenvatting van de onderwerpen. Enkele inleidende artikelen geven een beeld over dit specifieke onderwerp als onderdeel van een uitgebreid en gevarieerd opleidingsprogramma waarin kunstzinnige vorming centraal stond. Het in april 1919 opgerichte Staatsinstituut Bauhaus heeft slechts een periode van 14 jaar gefunctioneerd in de steden Weimar, Dessau en Berlijn onder de directeuren Walter Gropius, Hannes Meyer en Ludwig Mies van der Rohe. Elke directeur drukte een eigen stempel op het profiel van de kunstopleidingen.

Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (3)

Gemalte Diagramme. Bauhaus, Kunst und Infografik

Maar er waren wel gemeenschappelijke uitgangspunten in de studieprogramma’s, zoals stadsplanning, sociale woningbouw, massaproductie en kwaliteitsstandaarden. Ondanks drukkende situaties in politiek, economie en maatschappij kon het instituut zich ontwikkelen tot een toonaangevende bouwinitiator en kreeg het onderwerp informatiegrafiek extra aandacht bij ontwerpende kunstenaars. Interessant zijn de foto’s en fotocollages van studenten en docenten in Bauhaus.

De eerst besproken kunstenaar in de catalogus is Johannes Itten (1888-1967). De door hem gepresenteerde kleurentheorie is gebaseerd op een combinatie van aanzetten door pioniers als Johann Wolfgang von Goethe, Philipp Otto Runge en Adolf Hölzel. Ook van de kunstenaars Lázló Moholy-Nagy, Wassily Kandinsky, Paul Klee en Herbert Bayer zijn compacte profielen geschreven. Daarna maakt de lezer kennis met het grafisch werk uit een publicatie uit 1930 met allerlei statistische maatschappelijke gegevens.

Geschilderde diagrammen en tabellen als kunstwerken (3) - 2
De mens binnen een ideeëncirkel: schematisch overzicht van de leer- en ervaringsgebieden van de mens; uit 1928, Oskar Schlemmer; een afbeelding uit de catalogus Gemalte Diagramme.

Artikelen geven leerzame informatie over het ontwerpen en realiseren van grafieken in twee- en driedimensionale modellen en tonen eenvoudige voorbeelden. De publicatie als catalogus kan tevens gezien worden als een studieboek voor studenten en docenten in het kunstonderwijs.

ISBN 978-3-7356-0553-5, “Gemalte Diagramme. Bauhaus, Kunst und Infografik”, Theres Rohde en Simone Schimpf, Kerber Verlag, 2019, 248 pagina’s.

Museum für Konkrete Kunst, Tränktorstrasse 6-8, D-85049 Ingolstadt, www.mkk-ingolstadt.de.