Geschilderde illusies

17 juni 2024

De kunst van het optische bedrog op schilderijen en muurschilderingen is al eeuwen oud. Veel kunstenaars lieten zich inspireren door het zien van eerdere voorstellingen van deze vorm van kunst, met de Franse uitdrukking, trompe l’oeil genoemd wordt. De Nederlandse schilder Cornelius Gijsbrechts was een specialist in het schilderen van het optisch bedrog. Zijn hoogtepunt van perfectie van deze vorm van kunst bereikte de kunstenaar volgens Olaf Koester, auteur van het Engelstalige kunstboek “Painted Illusions”, aan het Deense hof.

Geschilderde illusies

Painted Illusions

We hebben het dan over het jaar 1670. In die periode werkte de kunstenaar in opdracht van de koning van Denemarken. In het prachtige kunstboek bespreekt de auteur het verschijnsel trompe l’oeil in de schilderkunst. Een begrip dat gebruikt wordt voor een schilderkunst dat bedoeld is om het menselijk oog te bedriegen. Een bedrieglijke werkelijkheid van een echte wereld, die uitsluitend echt is op het schildersdoek.

De geschiedenis wordt gedetailleerd beschreven en is rijk voorzien van illustraties met voorbeelden van andere kunstenaars. Voorts beschrijft de auteur het leven van Cornelius Gijsbrechts in Holland en in Denemarken. Meerdere kunstwerken worden uitgebreid beschreven en in beeld gebracht. De lezer wordt daarbij telkens verrast door de realistische weergave van een onechte wereld.

ISBN 1-85709-299-6, "Painted Illusions”, Olaf Koester, Yale University Press, 2000, 64 pagina’s.