Gestuurde reis door wereld van de visuele waarneming

14 december 2015

Zien en waarnemen zijn uiterst complexe activiteiten, die vrijwel onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, zoals onze ogen en ons brein aan elkaar zijn gekoppeld. Het menselijk waarnemingssysteem heeft zich in de loop van eeuwen tot een fijngevoelig zintuiglijk instrument kunnen ontwikkelen door verrijking van onze kennis en onze wens om zeer gedetailleerd alles van dit systeem te doorgronden.

Gestuurde reis door wereld van de visuele waarneming

Illusionen des Sehens

Wij weten inmiddels heel goed hoe wij zien, waarnemen en hoe wij beeldinformaties verwerken tot herkenbare en reproduceerbare figuren en beelden. Door toevalligheden, wetenschappelijk onderzoek en vooral dankzij experimenten werd ervaren dat er flink wat mis kan gaan bij onze visuele waarnemingen. Wat er zoal mis kan gaan bij onze dagelijkse visuele waarnemingen is in ruime mate op heldere, verklarende en inspirerende wijze weergegeven in het boek “Illusionen des Sehens” van auteur Thomas Ditzinger.

Inmiddels is dit prachtige en onderhoudende boek in meerdere uitvoeringen verschenen en beschikbaar. In de eerste bijdrage bespreekt de auteur het licht, de waarneming en de principes van het zien. Daarna neemt hij de lezers mee op een boeiende denkbeeldige reis langs de belangrijkste onderwerpen en thema’s in het vakgebied van Perceptie. Hij komt daarbij langs twee onderwerpen waarvoor veel belangstelling bestaat, te weten de geometrisch-optische illusies en alle facetten van het ruimtelijk zien. Ook is er voldoende aandacht voor kleur en het verschijnsel van optische verwisselingen.

ISBN 978-3-517-01712-9, “Illusionen des Sehens”, Thomas Ditzinger, Südwest Verlag, 1998, 2e druk, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen